Ook Koerden hebben recht op zelfbeschikking

Londen, 6 maart 2016, demonstratie tegen Turks optreden tegen Koerden

Koerden in het noorden van Syrië – het enige deel van het land dat de afgelopen jaren een betrekkelijke rust heeft gekend – liggen momenteel zwaar onder vuur van de Turkse strijdkrachten. Voor onze ogen voltrekt zich een groot humanitair drama. Een veelbelovend politiek experiment wordt om zeep gebracht.

In het november/december 2017-nummer van onze tweemaandelijkse publicatie Soemoed plaatsten wij in vertaling: ‘Waarom steunt Israel de Koerdische afscheiding van Irak ?’ van de Amerikaans-Palestijnse politieke analist en commentator Lamis Andoni.

Daaruit het volgende citaat:

“Koerden zijn een integraal en authentiek onderdeel van de regio en van de Arabische Wereld. Zij waren geen kolonisten en hebben niet met militaire middelen land onteigend of een volk van hun land verjaagd. […]

Wij moeten de verantwoordelijkheid erkennen van zowel de Arabische staten als Iran en Turkije voor het historische onrecht dat Koerden is aangedaan. Argumenten dat Koerden een pion zijn in de handen van Israel en het Westen gaan voorbij aan het feit dat iedere vervolgde minderheid, ongeacht haar etniciteit of godsdienst, een prooi kan worden voor buitenlandse invloeden en inmenging. Recht op zelfbeschikking kan haar niet ontzegd worden. […]

Belangrijk is dat wij [Palestijnen] het Koerdische volk kenbaar maken dat wij achter zijn recht op zelfbeschikking staan door de banden tussen Koerdische en Arabische politieke partijen, burgermaatschappijen en intellectuelen te versterken. Wij kunnen ons geen breuk met Koerdistan veroorloven – moreel noch strategisch. Het is tijd dat wij een hand uitsteken en er zijn voor de Koerden. […] Koerden zijn een volk wiens cultuur de Arabische Wereld eeuwenlang heeft verrijkt. ”

Voor de integrale tekst:  https://palestina-komitee.nl/?p=2135

Al-Jazeera, 7 oktober 2017