UN onderzoekt 206 bedrijven naar banden met (illegale) joodse nederzettingen maar weigert namen te noemen

A view of the Israeli settlement of Modi'in Illit during the weekly protest against the occupation in the West Bank village of Bil'in, March 3, 2017.

Het Office of the High Commissioner for Human Rights van de Verenigde Naties maakte op 31 januari bekend dat het 206 bedrijven – waarvan 41 uit Europa – onderzoekt naar hun banden met joodse nederzettingen op de sinds 1967 door Israel bezette Westelijke Jordaanoever (inclusief in geannexeerd Oost-Jeruzalem). De namen van de betreffende bedrijven zijn evenwel niet vrijgegeven.

In zijn advisory opinion van 9 juli 2004 is door het Internationaal Gerechtshof (Den Haag) – een VN-organisatie en het hoogste rechtsorgaan in de wereld – bepaald dat de Vierde Conventie van Genève op de bezette Palestijnse gebieden van toepassing is. Op basis daarvan zijn de joodse nederzettingen (en de Muur) volkenrechtelijk illegaal verklaard. Schending van de Vierde Conventie van Genève is een oorlogsmisdaad.

Door met illegale joodse nederzettingen zaken te doen, schenden de bedrijven het internationaal recht en kunnen zij op grond daarvan juridisch vervolgd worden (los van de reputatieschade die zij oplopen).

U.N. Examines 206 Companies over Links to Israeli Settlements

Abupessoptimist bericht aldus