zaterdag 18 mei in Almere: documentaire ‘Gaza’ & boekpresentatie ‘Nooit meer is nu’

Het platform Almere voor Palestina wil u op zaterdagmiddag 18 mei, in filmzaal van de Nieuwebibliotheek meenemen naar de situatie op de Gazastrook zoals die was vóór het uitbreken van de oorlog tussen Israel en Hamas op 7 oktober jl. Wat daar gebeurt heeft ook hier impact, zo is inmiddels gebleken.

Jaarlijks wordt in de maand mei door Palestijnen overal ter wereld Al-Nakba herdacht – de Catastrofe van 1948. Tijdens spanningen en gewelddadigheden die ontstonden rondom het ontstaan van de Staat Israel, werden toen honderdduizenden Palestijnen door joodse strijdgroepen verdreven of zijn voor het oorlogsgeweld weggevlucht. Zij kwamen ofwel elders in Palestina terecht of (ver) daarbuiten – een aantal van hen uiteindelijk in Almere.

Het programma start om 14.30 uur en duurt tot 17.00 uur en bestaat uit twee onderdelen:

Documentaire: Gaza – zoals wij het niet kennen

Deze is Arabisch gesproken en Engels ondertiteld.

‘Gaza’ takes us to a unique place beyond the reach of television news reports to reveal a world rich with eloquent and resilient characters, offering a cinematic and enriching portrait of a people attempting to lead meaningful lives against the rubble of perennial conflict.’

Het Gaza zoals dat in de documentaire is getoond, bestaat niet meer. De afgelpon maanden voltrekt zich daar een nieuwe Nakba. Met Robert Soeterik zullen in een gedachtewisseling met de aanwezigen de huidige ontwikkelingen besproken worden.

Vervolgens is er een boekpresentatie: Nooit meer is nu, over Israëlisch kolonialisme en Palestijns verzet van Anja Meulenbelt.

Wie zijn Robert Soeterik en Anja Meulenbelt?

Robert Soeterik is Midden-Oosten-regiospecialist en voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee.

Anja Meulenbelt werkt al vijftien jaar met de medische hulporganisatie Kifaia in de Gazastrook en publiceerde daarnaast enkele boeken over de Israëlisch-Palestijnse kwestie.

Korte samenvatting van het boek Nooit meer is nu:

Anja Meulenbelt schetst in dit zeer actuele boek de context waarin we de vernietigingsoorlog van Israël tegen de Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever moeten zien. De bloedige aanval op Israël van Hamas op 7 oktober 2023 was niet het begin van de strijd tussen Israël en de Palestijnen, maar de voorlopige culminatie van ruim een halve eeuw onderdrukking en verzet. Dit boek is bedoeld voor iedereen die begaan is met het lot van onschuldige mannen, vrouwen en vooral kinderen die het slachtoffer zijn van Israëls meedogenloze collectieve strafcampagne.

datum: zaterdag 18 mei

aanvang: 14:30 – 17:00 uur

plaats: de Nieuwebibliotheek: Stadhuisplein 101, 1315 XC Almere

toegang: gratis, maar het is verplicht om een stoel te reserveren via de link!