Veel aandacht voor Palestijnse vrouwenstrijd in Women’s March 9 maart

Ezz Zanoun, 9 maart 2019 Amsterdam

In deze mars droegen wij de portretten mee van vier moedige Palestijnse vrouwen die elk op eigen wijze de aandacht weten te vestigen op de strijd van Palestijnen tegen onderdrukking door Israel en voor de politieke recht van de Palestijnen.

 

Khalida Jarrar is een Palestijnse feministen en mensenrechtenactiviste uit Ramallah (op de sinds 1967 bezette Westelijke Jordaanoever). Sinds 2006 is zij namens het Volksfront (PFLP) lid van de Palestijnse Wetgevende Raad ( het parlement van het Palestijns Nationaal Gezag)). In 2015 is zij door Israel gearresteerd en onder zogeheten administratieve detentie geplaatst (gevangen gezet zonder aanklacht of veroordeling door een rechtbank). Onder internationale druk is zij in juli 2017 vrijgekomen om in december van dat jaar opnieuw onder adminstratieve detentie geplaatst te worden. Onlangs is zij onverwacht door Israel op vrije voeten gesteld, maar voor hoe lang?

Dareen Tatour is een Palestijnse dichteres uit Reinah, nabij Nazareth (Palestina’48/ ISrael). In oktober 2015 werd zij gearresteerd na het posten van onder meer haar ‘gedicht Qawem Ya Sha’abi Qawemhum!’ (Verzet u mijn volk! Bied verzet!) . Daarmee zou zij tot geweld hebben aangezet en er volgden drie jaar van gevangenschap en huisarrest. Uiteindelijk werd zij in mei 2018 tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld. In september 2018 kwam zij na aftrek van voorarrest vrij. Onlangs ontving zij in Den Haag de OXfam Novib PEN Award 2019 voor haar politiek-literaire werk.

Haneen Zuabi is een Palestijnse politica uit Nazareth (Palestina’48/ Israel), die sinds 2009 voor de Palestijnse partij Balad zitting heeft in de Knesset (het Israelisch parlement). Zij was daarmee de eerste Palestijnse vrouw in die functie. Vanwege haar politieke ideeen en die van haar partij heeft zij de achterliggende jaren zwaar onder vuur gelegen van de kant van onder meer haar joods-zionistisch Knesset-collega’s . De partij verwerpt het racistisch karakter van Israel als Joodse Natiestaat en is voor een zogeheten een-staat-oplossing op basis van gelijkheid en gelijkberechtiging tussen Palestijnen en joden.

Ahed Tamimi uit Nabih Saleh (op de sinds 1967 bezette Westelijke Jordaanoever) kreeg grote bekendheid door haar gewaagde protesten tegen soldaten van de IsKhalida Jarrar, haneen zuabi, ahed tamimi, dareen tatourraelische bezettingsmacht. De video-opnamen daarvan zijn de wereld rondgegaan. In december 2017 werd zij (16 jaar oud) door Israel gearresteerd en tot acht maanden gevangenisstraf veroordeeld (plus een geldboeten van 1100 euro). Daarmee heeft Israel er ongewild toe bijgedragen dat zij tot een icoon van de Palestijnse strijd is uitgegroeid – bekend tot ver buiten de grenzen van Palestina.