januari t/m februari 2012

onderstaande NPK-info’s zijn verschenen op:

13 januari

ACTIES
– 19-1 DEN HAAG BIJ TWEEDE KAMER: PROTESTACTIE VANWEGE BEZOEK NETANYAHU
Vanwege het bezoek op 18 en 19 januari van de Israelische premier Netanyahu aan Nederland organiseert het NPK een protestactie tegen zijn komst op donderdagochtend 19 januari tussen 9.45 en 11.30 uur op het Plein voor de Tweede Kamer.
– VAKANTIEBEURS 2012, “GA NIET NAAR ISRAEL”
Tijdens de duur van de Utrechtse Vakantiebeurs reiken Palestina-activisten beneden bij de Utrechtse Stationstraverse folders uit aan bezoekers. “Ga niet naar Israel”, is hun boodschap.
– MOOIE ACTIEPOSTER
http://www.endtheoccupation.org/downloads/verwoerd.pdf
FORMER SOUTH AFRICAN PRIME MINISTER HENDRIK VERWOERD ON ISRAELI APARTHEID: “Israel, like South Africa, is an apartheid state.”

DIVERSE BERICHTEN
– NETANYAHU BEZOEKT REGERING, KAMER EN STAATSHOOFD – 1

Over te stellen vragen.
– NETANYAHU BEZOEKT REGERING, KAMER EN STAATSHOOFD – 2
Over (door sommigen) bewonderde Israelische Apartheid. Zie hierbij De Klerk (Zuid-Afrika) over Israelische Apartheid.
De Klerk, de laatste president van Zuid-Afrika als apartheidsstaat, keert zich tegen het Israelische apartheids-systeem.

ACTUALITEIT
– Dagelijkse situatie, dus BDS-acties
http://www.theheadlines.org
www.bdsmovement.net

18 januari

OPROEP TOT ACTIE WEGENS KOMST NETANYAHU 19 JANUARI IN DEN HAAG
9.45 TOT 11.30 UUR OP HET PLEIN IN DEN HAAG VOOR DE TWEEDE KAMER.
TERWIJL NETANYAHU  SPREEKT MET VERTEGENWOORDIGERS VAN DE NEDERLANDSE REGERING ZULLEN DEMONSTRANTEN BUITEN HEM ONTVANGEN MET LEUZEN, SPREEKKOREN EN SCHOENEN.
DE ISRAELISCHE PREMIER NETANYAHU IS NIET WELKOM IN DEN HAAG, BEHALVE BIJ HET INTERNATIONAAL STRAFHOF!

KIES UIT DE VOLGENDE ENGELSTALIGE EN NEDERLANDSTALIGE LEUZEN, EN BRENG ZE MEE:
•         Israel apartheidsstaat
•         Boycott Israeli apartheid
•         Boycot Israelische apartheid
•         Ethnic cleansing is a war crime
•         Ethnische zuivering is een oorlogsmisdaad
•         Stop Israelische landroof
•         Stop Israeli landgrabbing
•         Zionism = apartheid = racism
•         The Wall must fall
•         Sloop de Muur!
•         Netanyahu apartheidsleider
•         Netanyahu to the ICC!
•         Netanyahu naar het Strafhof!

Waarom deze demonstratie?
De Israelische premier Netanyahu wordt op  19 januari warm ontvangen door de Nederlandse regering. Dit blijkt o.a. uit het feit dat hij  ontvangen zal worden door koningin Beatrix, een eer die niet alle staatslieden ten deel valt..

De warme ontvangst is tevens een vertaling van het Regeerakkoord, dat om mysterieuze redenen de naam “Vrijheid en verantwoordelijkheid”  heeft gekregen. In het Regeerakkoord staat dat Nederland verder wil investeren in de band met de staat Israel. Volgens het regeerakkoord “blijft Nederland  daarbij voorstander van een alomvattend vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Een tweestaten-oplossing, met als uitgangspunt de grenzen van 1967, vormt hierbij het uitgangspunt. Nederland blijft in de bevordering hiervan bilateraal en multilateraal een actieve rol spelen.”

De tweestatenoplossing binnen de grenzen van 1967 hoeft niet meer besproken te worden, sinds Nederland zich in 2011 tegen het Palestijnse initiatief voor erkenning van de Palestijnse staat heeft uitgesproken, zowel in Europees als in VN-verband, vanwege de vermeende eenzijdigheid ervan.

Waarover zal het gesprek met de Nederlandse regering dan gaan? We mogen aannemen dat verdieping van de economische relatie met Israel op de agenda staat, en de opwaardering van het EU Associatieverdrag met Israel. Netanyahu zal Nederland willen bedanken voor zijn politieke steun aan het Zionistische project. Hij zal Nederland vragen om steun voor sterkere wetgeving tegen anti-semitisme, wegens de vermeende groei van antisemitisme hier, opdat ook boycotactivisten als “nieuwe antisemieten” aan de schandpaal kunnen worden genageld. Ook zal hij Nederland vragen zich sterker te keren tegen de “Iraanse nucleaire dreiging”.

Nederland zal Netanyahu zeker niet de duimschroeven aandraaien over de voortgaande Israelische landroof en bouw van illegale nederzettingen op Palestijns gebied, de isolatie en uithongering van Palestijnen in Gaza, de beperkingen op Palestijnse bewegingsvrijheid en de verdrijving van Palestijnen uit de Negev woestijn en Oost Jeruzalem. Ook zal hij niet aan de tand worden gevoeld over  de recente Israelische antidemocratische wetten waarmee  sympathisanten van de boycotbeweging in Israel zelf kunnen worden bestraft.  Netanyahu geeft persoonlijk leiding en goedkeuring aan dit alles, evenals aan dagelijkse beschietingen van de burgerbevolking in Gaza, het met traangas en rubberkogels verdrijven en soms doden van vredesactivisten, en aan de illegale detentie van duizenden politieke gevangenen waaronder honderden kinderen.  Netanyahu geeft leiding aan een apartheidsstaat waarin niet-joden in principe niet welkom zijn, en waarin Palestijnen worden gediscrimineerd en weggewerkt. Daarvoor houden we hem verantwoordelijk.

DE ISRAELISCHE PREMIER NETANYAHU IS NIET WELKOM IN DEN HAAG, BEHALVE BIJ HET INTERNATIONAAL STRAFHOF!
DE DEMONSTRATIE WORDT GEORGANISEERD DOOR HET NEDERLANDS PALESTINA KOMITEE EN HET NETWERK “SAMENWERKEN VOOR PALESTINA”.

29 januari

NPK SCHRIJFT KAMERVOORZITTER VERBEET OVER GEVANGENNAME PALESTIJNSE PARLEMENTS-VOORZITTER DWEIK
Welke actie is genomen tegen de gevangenname door Israel van de Palestijnse parlementsvoorzitter Aziz Dweik een week tevoren? De Tweede Kamer lijkt het er nog niet over te hebben gehad.

KAMERDEBAT VANWEGE MISLEIDING DOOR MINISTER ROSENTHAL
De minister heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd over zijn standpunt en wijze van opereren met betrekking tot Israël. Een kritisch intern EU-rapport over het Israëlische nederzettingenbeleid werd afgelopen maandag in de ministeriële raad van EU-ministers besproken. Niet alleen ontkende minister Rosenthal enkele dagen eerder nog tegenover de Kamer dat het rapport op de agenda stond maar ook dat Nederland hierover al een standpunt had ingenomen. Een spoeddebat is aangevraagd.
http://groenlinks.nl/node/78437
Een Nederlandse kolonistenminister heeft recht op zo’n debat.

NETANYAHU IN NEDERLAND OP 18/19-1
– Protest in The Hague against Netanyahu 22Jan12
http://www.australiansforpalestine.net/57454
Tot in Australië drong het protest tegen het bezoek van Netanyahu aan ‘de wereldhoofdstad van Recht en Vrede’ door.
– De banden met Israel worden aangehaald, zoals blijkt uit de persconferentie van Rutte en Netanyahu
Nederland wordt sterker medeplichtig aan Israel’s kolonisatiepolitiek, zo is de hoofdconclusie. Dat Rutte iets mompelt over nederzettingen is een slaapmiddel voor de Bühne. In alle treurigheid is de ‘rekenkunde’ van Netanyahu eigenlijk hilarisch. Als 500.000 kolonisten in eenvijfde van historisch Palestina slechts twee procent ruimte nemen (‘minor issue’) dan is het door Israel terugnemen van bijvoorbeeld twee miljoen Palestijnse vluchtelingen evenzeer ‘peanuts’. Los van het feit dat die mensen gewoon recht hebben op terugkeer.
– En er was ook een interview, dat niet erg lijkt op BBC Hard Talk
http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2012/01/tweebeekes-interview-net-netanyahu-een.html
– Voor het bezoek sprak The Rights Forum de regering aan, zie o.a. Dries van Agt
http://www.rightsforum.org/opinie/
Focus uiteraard op door de Nederlandse regering vergeten ‘Rights’.
– En zie EAJG over het bezoek
http://eajg.nl/node/434

NEDERLAND DAARNA
– Rosenthal grijpt in bij EU-tekst Israël – GroenLinks wil spoeddebat
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/26/rosenthal-grijpt-in-bij-kritische-eu-tekst-israel-2/
Onder druk van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) is begin deze week in Brussel een kritische EU-verklaring over Israël aangepast. Dat zeggen bronnen in Brussel en in andere Europese hoofdsteden tegen NRC Handelsblad.

MAZIN QUMSIYEH OVER GEWELDLOOS VERZET EN OVER WELCOME PALESTINE 2012
Mazin Qumsiyeh is een inspirerende spreker.

NPK OP FACEBOOK
http://www.facebook.com/PalestinaKomitee?ref=ts&sk=wall

ACTUALITEIT
– Dagelijkse situatie, dus BDS-acties
http://www.theheadlines.org
www.bdsmovement.net

07 februari

TWEEDE KAMER: OVERLEG OVER ARABISCHE REGIO
Cie Buitenland 7 februari van 16 – 19 uur
http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/per_commissie/details.jsp?parlisnummer=2012A00006&dayofweek=&his=
Zie hierbij deze Kamerbrief
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/02/03/kamerbrief-over-de-actuele-situatie-in-arabische-regio.html
N.B. Via internet te volgen: http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/live_debatten_commissiezalen/index.jsp

KAMERVOORZITTER OVER GEVANGEN PALESTIJNSE COLLEGA: ZWIJGEN
Geen reactie van haar tot nu toe; meer vragen om opheldering welkom.

DE MINISTER OVER LAND- en WATERROOF
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/02/02/beantwoording-kamervragen-over-de-palestijn-die-sterft-door-een-traangasgranaat.html
Op de vraag “Wat is naar uw oordeel juist aan de bewering van de bewoners van Nabi Saleh dat Israël land en een waterbron in beslag heeft genomen die eigenlijk aan het Palestijnse dorp toebehoren?” is dit het antwoord: “Uit verschillende bronnen blijkt dat er onrust bestaat onder de bewoners van het dorp Nabi Saleh over deze waterbron”. …

SPONSOR MARATHON IN GAZA !
Op 1 maart 2012 houdt de UNRWA haar tweede Gaza Marathon om fondsen te werven voor haar programma van de Zomerspelen. Sponsor de twee Nederlandse deelnemers aan de marathon.

DIVERSE BERICHTEN
– Pressure Israel, Not Iran
http://www.commondreams.org/view/2012/01/18
… The same voices who brought us the illegal, tragic, and ill-advised war with Iraq will continue to try to dominate the national conversation with battle cries against Iran. It is up to us to prevail upon our elected officials to avoid a tragic conflagration in Iran by pressuring Israel to cease and desist.
– We–the global 99%–shall overcome (Daily Pennsylvanian)
http://thedp.com/index.php/article/2012/02/omar_barghouti_we_the_global_99_shall_overcome Boycott, Divestment and Sanctions is primarily about freedom, justice and equality. The BDS movement, which is led by the BDS National Committee (BNC), the largest coalition in Palestinian civil society, is today challenging Israel’s multi-tiered system of oppression against the Palestinian people, which constitutes settler-colonialism, occupation and apartheid.
Archbishop Desmond Tutu is among the most eloquent voices accusing Israel of practicing apartheid against the Palestinian people. Leading South African Christian voices have told their Palestinian counterparts that Israel’s apartheid is “in its practical manifestations even worse than South African apartheid.” …
– Christelijke Kamerleden laten zich bijpraten door Palestijnen-hater Itamar Marcus
http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2012/01/christelijke-kamerleden-laten-zich.html

ACTUALITEIT
– Dagelijkse situatie, dus BDS-acties

Home


www.bdsmovement.net

18 februari

TER ATTENTIE: BDS-DEBAT AMSTERDAM 20-2 MET OMAR BARGHOUTI

BDS
– Book identifies pressure points for boycott actions
Asa Winstanley, The Electronic Intifada, 17-2-2012
http://electronicintifada.net/content/book-identifies-pressure-points-boycott-actions/10909
– BDS: Can three simple letters spell liberation for one of the world’s most polemical conflicts?, Ben White
http://www.london-student.net/newspaper/comment/bds-liberation/
The Israel-Palestine conflict is one fraught with passion. After the University of London Union passed a motion
endorsing BDS last year, colleges like King’s and LSE have come under greater scrutiny for their ties with companies such as Ahava and Technion. Ben White explains precisely what BDS is, and how logical and morally necessary a strategy it is for resolving the conflict. …
– Educators can’t stay silent about Israeli apartheid, 13-2-2012
http://electronicintifada.net/content/educators-cant-stay-silent-about-israeli-apartheid/10928

FILMTIP
Documentary: Palestine through the Jaffa Orange
(only available to watch online until March 15)
http://www.aljazeera.com/programmes/witness/2012/02/20122166933773157.html

TWEEDE KAMER
Beantwoording Kamervragen over aanpassing EU-verklaring over Israël door Nederland

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/02/15/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-dat-nederland-ingrijpt-bij-kritische-eu-tekst-over-israel.html
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/02/15/beantwoording-kamervragen-over-aanpassing-eu-verklaring-over-israel-door-nederland.html

VRAAG
“Why is there no organized anti-war movement in 2012?”
http://mondoweiss.net/2012/01/the-antiwar-left-must-rise-again-now.html

ACTUALITEIT
– Dagelijkse situatie, dus BDS-acties
http://www.theheadlines.org
www.bdsmovement.net

<<Terug | Verder>>