Stop Wapenhandel / 14 juli 2020
Persbericht
Tussen Nederland en het zeer gemilitariseerde Israel vindt nog steeds wapenhandel en militaire kennissamenwerking plaats, in strijd met het terughoudende Nederlandse wapenbeleid. Dat staat in het rapport “Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israel in wapenhandel en veiligheidsonderzoek” dat Stop Wapenhandel vandaag publiceert.
Wapenonderdelen en dual-use goederen uit Nederland komen bij het Israelische leger terecht, onder meer F-16 en F-35 vliegtuigonderdelen, onderdelen van korvetten en testapparatuur voor tankkoepels. Via Europese onderzoeksprogramma’s als Horizon2020 gaat er voor miljoenen aan subsidie naar de Israelische wapenindustrie, overheidsinstellingen en sterk gemilitariseerde universiteiten. Hoewel de financiering die Israel ontvangt uitsluitend gericht mag zijn op civiele toepassingen, ontbreekt hierop onafhankelijke controle.
Verschillende Nederlandse overheidsinstanties, bedrijven en universiteiten werken samen met Israelische partners. Zo werkt de Veiligheidsregio Haaglanden samen met de Israelische wapenproducent Elbit aan een drone-project, waarbij technologie toegepast wordt die is gebruikt bij bombardementen op Palestijnen. Ook het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, het Nederlands Forensisch Instituut, Europol (locatie Den Haag), het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Prorail, Single Quantum BV, Corvers Procurement Services BV, de Erasmus Universiteit, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht werken met Israelische partners samen aan programma’s die een militaire of repressieve toepassing kunnen hebben.
Met zijn aankoopbeleid profiteert de Nederlandse krijgsmacht van militaire technologie die is ontworpen op basis van ervaring in bezet Palestijns Gebied, zoals het Gill anti-tanksysteem en het VOSS Smart Vest.
Het rapport Technologie en onderdrukking; Samenwerking tussen Nederland en Israel in wapenhandel en veiligheidsonderzoek (met Engelse samenvatting / English summary included)