groeiende kloof tussen Republikeinen en Democraten over Israel/Palestina

Van de politiek van Netanyahoe blijft een sterk polariserende werking uitgaan

De verdeeldheid tussen de Republikeinse en de Democratische Partij over de kwestie Israel/Palestina is groter dan ooit sinds 1978. Dat stelt het Pew Research Center (Washington) op basis van een recente opiniepeiling. 

Daaruit blijkt dat 79 procent  van de Republikeinen zegt meer sympathie te hebben voor  Israel dan voor de Palestijnen, tegenover slechts 27 procent van de Democraten. Sinds 2001 is het percentage Republikeinen dat sterker sympathiseert met Israel dan met de Palestijnen, met 29 procent gestegen – van 50 naar 79 procent. In dezelfde periode is het percentage Democraten dat dit zegt met 11 procent afgenomen –  van 38 tot 27 procent.

Uit de opiniepeiling dat tussen 10 en 15 januari onder 1503 volwassenen is gedaan, blijkt dat 42 procent zegt dat Donald Trump inzake de situatie in het Midden-Oosten ‘de juiste balans weet te vinden’, terwijl 30 procent stelt dat hij zich te zeer als voorstander van Israel betoont (slechts 3 procent zegt dat Trump te veel met de Palestijnen op heeft , 25 procent heeft daarover geen mening).

Op een vergelijkbaar moment in het presidentschap van Barack Obama zei 47 procent van de ondervraagden dat hij inzake het Midden-Oosten een goed evenwicht had gevonden. 21 procent zei dat hij teveel op had met de Palestijnen, terwijl 7 procent zei dat hij Israel te veel begunstigde.

Uit de opiniepeiling  blijkt voorts dat, terwijl de Republikeinen en Democraten over Israel sterk van mening verschillen, zij er tevens sterk uiteenlopende opvattingen over de politiek van premier Benjamin Netanyahoe, op na houden. Bijna drie keer zoveel Republikeinen (52 procent) als Democraten (18 procent) denkt positief over de premier.

Ongeveer de helft van de Amerikanen zegt dat een twee staten-oplossing mogelijk is: 49 procent zegt dat er een weg kan worden gevonden dat Israel en een onafhankelijke Palestijnse staat ‘vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan’, terwijl 39 procent denkt dat dit niet mogelijk is. Van de Democraten zegt 58 procent dat een twee staten-oplossing waarschijnlijk is, van de Republikeinen is dat 40 procent.

 

http://www.people-press.org/2018/01/23/republicans-and-democrats-grow-even-further-apart-in-views-of-israel-palestinians/2/