Steun het Dar Essalam ziekenhuis in Gaza

Abdur Rahman Nofal 11 years old, his leg was amputated 19 april

Er is dringend geld nodig voor de vele ernstig gewonde betogers van de Grote Mars voor de Terugkeer.
Wie op onze bankrekening NL91INGB0001806947 geld doneert onder vermelding Gaza, kan er zeker van zijn dat het geld naar het Dar Essalam ziekenhuis in Gaza gaat in samenwerking met Rotterdam voor Gaza.

Geld dat op de rekening van het Komitee wordt gestort, is aftrekbaar van de belasting. Dit geldt overigens ook voor Rotterdam voor Gaza. U kunt dus ook rechtstreeks aan RotterdamvoorGaza doneren. Of via deze donatieknop.

Hoe ernstig is de nood gestegen? Zie deze film van 19 april

en 5 april 2018

en 26 februari over de dan al benarde situatie in de ziekenhuizen

Artsen zonder Grenzen berichtte op 19 april 2018

Laurie Bonnaud / MSF

AZG-teams in Gaza observeren ongewoon ernstige en verwoestende geweerschoten

Sinds 1 april hebben AZG-teams in Gaza postoperatieve zorg verleend aan meer dan 500 mensen die gewond zijn geraakt door geweerschoten tijdens de maart van terugkeer-demonstraties. Het aantal patiënten dat in onze klinieken de afgelopen drie weken werd behandeld, ligt hoger dan het aantal dat we in heel 2014 hebben behandeld, toen de Israëlische militaire operatie Protective Edge over de Gazastrook plaatsvond.

De medische staf van AZG meldt dat ze patiënten ontvangt met verwoestende letsels die buitengewoon complex zijn. De verwondingen die patiënten hebben opgelopen, hebben vooral lichamelijke en langdurige lichamelijke handicaps tot gevolg.

De medische teams in de ziekenhuizen van Gaza bereiden zich voor op een nieuwe toevloed van gewonden deze vrijdag. AZG-chirurgen in Gaza melden verwoestende schotwonden bij honderden gewonden tijdens de protesten van de afgelopen weken. De overgrote meerderheid van de patiënten – voornamelijk jonge mannen, maar ook enkele vrouwen en kinderen – heeft ongewoon ernstige wonden aan de onderste ledematen. Medische teams van Artsen zonder Grenzen merken op dat de verwondingen een extreme mate van vernietiging van beenderen en zacht weefsel omvatten en vuistgroot zijn.

“De helft van de meer dan 500 patiënten die we hebben opgenomen in onze klinieken heeft verwondingen waarbij de kogel het weefsel letterlijk heeft vernietigd na het bot te hebben verpulverd”, zei Marie-Elisabeth Ingres, hoofd van de missie van AZG in Palestina. “Deze patiënten moeten zeer complexe chirurgische operaties ondergaan en de meesten zullen voor het leven gehandicapt blijven.”

Het beheer van deze verwondingen is erg moeilijk. Afgezien van reguliere verpleegkundige zorg hebben deze patiënten vaak extra chirurgie en langdurige fysiotherapie en revalidatie nodig. Veel patiënten blijven hierdoor de rest van hun leven met problemen kampen.

Sommige patiënten hebben amputatie nodig als ze in Gaza niet voldoende verzorging kunnen krijgen en geen toestemming krijgen om buiten Gaza behandeld te worden.

Om de massale toestroom van patiënten het hoofd te bieden, heeft AZG haar capaciteiten versterkt, het aantal bedden in haar postoperatieve klinieken verhoogd en extra medisch personeel aangeworven en getraind.

Binnenkort zal een vierde kliniek in het midden van Gaza worden geopend om patiënten gespecialiseerde zorg te bieden. Als reactie op de crisis heeft AZG ook een team van chirurgen (waaronder vasculaire, orthopedische en reconstructieve chirurgen) en anesthesisten ingezet om ernstigere gevallen te opereren of opnieuw uit te voeren. Dit team werkt momenteel zij aan zij met Palestijns medisch personeel in de openbare ziekenhuizen Al-Shifa en Al-Aqsa.

Theo Koele doet op 19 april 2018 verslag in de Volkskrant