21 tot 29 december Palestina reis

December-reis (21 – 29 december 2019)

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door To Be There in Palestina.

Tijdens deze reis kun je deelnemen aan festiviteiten tijdens kerst in Bethlehem en daarnaast diverse excursies maken naar belangrijke plaatsen zoals Hebron, Jeruzalem en Nablus. Tijdens deze reis ontdek je zowel de geschiedenis en de cultuur van het land en de mensen, en zul je ook de huidige politieke situatie beter begrijpen. De nadruk ligt op het zien en ervaren van de consequenties van de Israëlische bezetting en kolonisatie voor de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever. Ook zullen we één dagdeel meehelpen met het aanplanten van olijfbomen bij Palestijnse boeren en meer leren over het belang van het aanplanten van olijfbomen.

INHOUDELIJK

Tijdens dit programma worden belangrijke onderwerpen behandeld. Zo bezoek je een vluchtelingenkamp en wordt er gesproken over de rechten van de Palestijnse vluchtelingen en de situatie waar ze nu in leven. Je ziet ook hoe de bouw en uitbreiding van Israëlische nederzettingen bijdragen aan de voortgaande verdrijving van Palestijnen van hun land. Palestijnse kinderen en de schending van de rechten van het kind door Israël komen aan bod evenals de situatie van de Palestijnse politieke gevangenen. Tijdens de excursies zie je het effect op de Palestijnse bevolking van de Israëlische infrastructuur op de Westelijke Jordaanoever. Je ziet de Afscheidingsmuur, de checkpoints, de speciaal aangelegde snelwegen die nederzettingen met elkaar en met Israël verbinden en de zogenaamde bufferzones.

KERST

Kerstfeest in Bethlehem gaat gepaard met veel festiviteiten. De scoutinggroepen gaan met hun trommels, doedelzakken en blaasinstrumenten door de straten van Bethlehem, gevolgd door de Patriarch die vanuit Jeruzalem naar de Geboortekerk in Bethlehem rijdt. Op het plein voor de Geboortekerk worden optredens verzorgd en ’s avonds zijn er allerlei activiteiten rond de grote verlichte kerstboom.

In Bethlehem wordt elk jaar drie keer kerst gevierd. De katholieken en protestanten vieren het 24 december, de Grieks-orthodoxen 6 januari en de Armeense Palestijnen op 18 januari.

De nadruk in dit programma ligt echter wel op het ervaren en ontdekken van Palestina. Maar door in de kerstperiode naar Bethlehem en een dag deelnemen aan alle festiviteiten zul je de bijzondere kerstsfeer zeker niet missen.

VERBLIJF, VOERTAAL EN REISSOM

Je verblijft in het dorp Beit Sahour, een dorpje bij Bethlehem. Je kunt zelf kiezen of je in een hotel of bij een Palestijns gastgezin wilt verblijven. In Beit Sahour en Bethlehem zijn verschillende cafés en restaurants om ook gezellige avonden door te kunnen brengen.

Het is een internationaal gezelschap, de voertaal is Engels.

Deelnemen aan het programma kost 1.000 dollar. Dit is inclusief overnachtingen (keuze uit hotel op basis van twee personen per kamer of thuis bij een gastgezin), drie maaltijden per dag, vervoer en begeleiding. Dit is exclusief het vliegticket.

Alle reizen op de website van Plant een Olijfboom worden door Palestijnse partners ter plaatse georganiseerd. Zo ondersteun je de lokale economie extra en word je begeleid door mensen die persoonlijk ‘het Palestijnse leven’ leven. Plant een Olijfboom ondersteunt je vanuit Nederland om je, samen met mede-reizigers, voor te bereiden op de reis. En je na terugkomst handvaten te geven iets met je ervaringen te doen.

PROGRAMMA

Zaterdag: Aankomstdag
Zondag: Een geo-politieke tour in Bethlehem, waarbij je de Muur, nederzettingen, checkpoints, een vluchtelingenkamp en de de Geboortekerk ziet.
Maandag: Bezoek aan Hebron, en de South Hebron Hills
Dinsdag: Kerstintocht in Bethlehem met scoutgroepen in Star Street en Manger Square met ’s avonds een kerstdiner
Woensdag: Een tour met een gids over de geschiedenis van, en religie in, de oude stad van Jerusalem, en na de lunch een tour in Lifta
Donderdag: Olijfbomen aanplanten samen met een aantal Palestijnse families
Vrijdag: Bezoek aan de Herdersvelden in Beit Sahour, het Marsaba klooster, Ramallah (het Arafat Museum).
Zaterdag: Bezoek aan Jericho, de oudste continue bewoonde stad van de wereld. Daarna reis je naar de bedoeïnengemeenschap van Khan al Ahmar en Jiftlik in de Jordaanvallei.
Zondag: Vertrekdag

Let op! Het programma kan door omstandigheden iets worden aangepast.

MEER WETEN?