Trump dreigt met sluiting PLO-Vertegenwoordiging in Washington

Washington wil de Palestijnen pushen om onderhandelingen met Israel te hervatten.

De Vertegenwoordiging van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington ontving op 17 november een waarschuwing van de regering van Donald Trump: er zal tot sluiting van het PLO-kantoor in Washington overgegaan worden, wanneer de Palestijnen niet binnen 90 dagen ‘directe en serieuze onderhandelingen’ met Israel begonnen zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson rechtvaardigt deze waarschuwing onder verwijzing naar een Amerikaanse wet, die voorziet in vergelding indien de Palestijnen het Internationaal Strafhof (ICC; Den Haag) vragen om vervolgstappen te zetten inzake de vervolging van Israeli’s wegens misdaden, begaan tegen Palestijnen in de Strook van Gaza (drie bloedige en verwoestende militaire offensieven van Israel in drie jaar tijd).

In de visie van Tillerson en de zijnen staat het Palestijnen kennelijk niet vrij om in Den Haag hun recht te halen – waar de wegen daartoe elders zijn afgesneden.

Sluiting van de PLO-Vertegenwoordiging betekent niet dat de betrekkingen van de Verenigde Staten met het Palestijns Nationaal Gezag (PNA) verbroken zijn. Maar deze sanctie zet de PLO onder druk om mee te gaan in wat er kennelijk achter de schermen in de maak is – overleg waarbij behalve de Verenigde Staten, Israel en de PNA, ook de Golfstaten, Egypte en Jordanië betrokken zijn.

Voor Israel biedt dit diplomatieke initiatief een uitgelezen kans om – vooralsnog geheel vrijblijvend – de banden met de Golfstaten aan te halen (achter de schermen is daarvan al jaren sprake).

De Palestijnen hebben van het initiatief niets te verwachten: meer concessies, geen garanties. Een ultimatum aan het adres van de PNA en het ontbreken daarvan richting Israel – voor wie onderhandelen met de Palestijnen een doel op zich is gebleken, terwijl er ondertussen in de joodse nederzettingen gewoon wordt doorgebouwd – zal de bezorgdheid alleen maar hebben doen toenemen.

De PLO-Vertegenwoordiging in Washington is in 1994 geopend. Pas in 2011 – zeven jaar later – stond de regering van Barack Obama toe dat deze de Palestijnse vlag hees.

bronnen: Le Monde (Parijs) & Haaretz (Tel Aviv), beide van 18 november 2017