Kerst in Bethlehem

22 – 30 december 2017

In Bethlehem wordt elk jaar drie keer kerst gevierd. De katholieken en protestanten vieren het 24 december, de Grieks-orthodoxen 6 januari en de Armeense Palestijnen op 18 januari.

Kerstfeest in Bethlehem gaat gepaard met veel festiviteiten. De scoutinggroepen gaan met hun trommels, doedelzakken en blaasinstrumenten door de straten van Bethlehem, gevolgd door de Patriarch die vanuit Jeruzalem naar de Geboortekerk in Bethlehem rijdt. Op het plein voor de Geboortekerk worden optredens verzorgd en ’s avonds zijn er allerlei activiteiten rond de grote verlichte kerstboom.

Plant een Olijfboom biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan deze festiviteiten en daarnaast diverse excursies te maken naar belangrijke plaatsen zoals Hebron, Jeruzalem en Nablus. Tijdens deze reis ontdek je zowel de geschiedenis en de cultuur van het land en de mensen, en zul je ook de huidige politieke situatie beter begrijpen. De nadruk ligt op het zien en ervaren van de consequenties van de Israëlische bezetting en kolonisatie voor de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever. Ook zullen we één dagdeel meehelpen met het aanplanten van olijfbomen bij Palestijnse boeren en meer leren over het werk van Plant een Olijfboom.

Tijdens dit programma behandelen we een aantal belangrijke onderwerpen. We bezoeken een vluchtelingenkamp en spreken over de rechten van de Palestijnse vluchtelingen en de situatie waar ze nu in leven. We zien ook hoe de bouw en uitbreiding van Israëlische nederzettingen bijdragen aan de voortgaande verdrijving van Palestijnen van hun land. Palestijnse kinderen en de schending van de rechten van het kind door Israël komen aan bod evenals de situatie van de Palestijnse politieke gevangenen. Tijdens de excursies zien we het effect op de Palestijnse bevolking van de Israëlische infrastructuur op de Westoever. We zien de Afscheidingsmuur, de checkpoints, de speciaal aangelegde snelwegen die nederzettingen met elkaar en met Israël verbinden en de zogenaamde bufferzones.

VERBLIJF, VOERTAAL EN REISSOM
Wij verblijven in een hotel in Beit Sahour, een christelijk dorp bij Bethlehem. In Beit Sahour en Bethlehem zijn verschillende cafés en restaurants om ook gezellige avonden door te kunnen brengen.

Het programma is voor een internationaal gezelschap, de voertaal is Engels.

Deelnemen aan het programma kost 1.000 dollar. Dit is inclusief overnachtingen (op basis van twee personen per kamer), drie maaltijden per dag, vervoer en begeleiding. Dit is exclusief het vliegticket.

VOORBEELD PROGRAMMA 2016

(het programma kan iets worden aangepast.)

22 december: Aankomstdag
23 december: Een geo-politieke tour in Bethlehem
24 december: Kerstintocht in Bethlehem met scoutgroepen in Star Street en Manger Square met ’s avonds een kerstdiner
25 december: Olijfbomen aanplanten op het land van een Palestijnse boer
26 december: Bezoek aan Hebron, de Ibrahimi moskee en de glasfabriek
27 december: Een politieke tour in Oost Jeruzalem en bezoek aan bedoeïnengemeenschap
28 december: Bezoek aan de oude stad Nablus en de opgravingen in Sebastiya
29 december: Bezoek aan Jericho en de Dode Zee
30 december: Vertrekdag

Meld u aan bij Plant een Olijfboom Kerstreis