21 en 24 april Amsterdam speelfilm Samouni Road in Eye

Dit portret van een verscheurde familie won de Œil d’or voor beste documentaire van de Quinzaine des Réalisateurs op het filmfestival van Cannes. Stefano Savona gebruikt animatiebeelden om de meest ondraaglijke scènes te reconstrueren en om de 29 vermiste familieleden rond Gaza-Stad te doen herleven. Vertoning in Shell Shock, over de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen.

In de landelijke rand rond Gaza-Stad maakt de familie Samouni zich op om een huwelijk te vieren. Het wordt het eerste feest sinds de laatste oorlog. Amal, zijn broers en hun neven raakten daarbij hun ouders, hun thuis en hun olijfbomen kwijt. Ze planten nieuwe bomen en bewerken het land, maar er staat de jonge overlevenden nog een veel moeilijkere taak te wachten: hun herinneringen een plaats geven. Aan de hand daarvan schetst Samouni Road een familieportret vóór, tijdens en na de gebeurtenis die hun leven voorgoed heeft veranderd.

tekeningen

Jarenlang verzamelde Stefano Savona de brokstukken van het verhaal van de Samouni’s: in januari 2009 werden 29 familieleden gedood tijdens een aanval van het Israëlische leger op hun wijk in Gaza. De film gaat terug op operatie ‘Cast Lead’ van het Israëlische leger eind 2008-begin 2009. Bij dat Israëlische offensief kwamen tal van Palestijnen om het leven. Krachtige animatiebeelden en zwart-wittekeningen worden afgewisseld met interviews en doen een bewogen geschiedenis herleven. ‘Met de animatiebeelden kan je de doden laten terugkeren’, legde documentairemaker Savona uit.

Voor tickets zie hier