25 februari Amsterdam Herdenking Februaristaking

Op maandag 25 februari 2019 wordt in Amsterdam opnieuw de Februaristaking van 1941 herdacht. Jaarlijks staan we stil bij deze daad van medemenselijkheid van tienduizenden burgers, die het werk neerlegden en opkwamen voor hun Joodse stadgenoten. Na Amsterdam breidde de staking zich snel uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het was de enige politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. Als blijk van erkenning en waardering verleende Koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies “Heldhaftig, vastberaden, barmhartig”. Dit devies is sindsdien toegevoegd aan het stadswapen.

Wij roepen u op maandag 25 februari 2019 naar het Jonas Daniël Meijerplein te komen en deel te nemen aan het defilé langs de Dokwerker.

Het programma begint om 16.45 uur. De aanvang van het defilé is om 17.00 uur.

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een toespraak bij de Herdenking van de Februaristaking 1941. Schrijfster en actrice Nazmiye Oral draagt gedichten voor. Theatermaker en zangeres Eva van Manen zingt een lied.

Rondom de herdenking zijn er diverse activiteiten, zoals een interview van Lex Bohlmeijer in De Balie, een expositie in de Mozes en Aäronkerk, een jongerenvoorstelling door Theater Na de Dam en een bijeenkomst van de School der Poëzie in de OBA.

Draag je ook bij?
Sinds jaar en dag zijn er mensen die kleine of wat grotere donaties doen aan het Comité. Hierdoor kunnen we de herdenking organiseren, en bijvoorbeeld activiteiten voor scholieren opzetten. We vinden het erg bijzonder dat we zo samen het werk van het Comité dragen. Wil je hier aan bijdragen? Kijk voor meer info op onze website: www.februaristaking.nl. Echt elke euro is meer dan welkom, en zorgt dat we samen de herdenking en daaromheen meer bijzondere activiteiten kunnen organiseren. In het jaarverslag is elk jaar te lezen hoe het geld wordt ingezet.

Comité Herdenking Februaristaking 1941
Gemeentebestuur van Amsterdam