23 tot en met 31 maart Den Haag Movies that Matter

Naila and the Uprising , Julia Bacha (director)

Palestina, Verenigde Staten 2017, 76 min., documentaire, gesproken taal: Arabisch, Engels, Hebreeuws, ondertiteling: Engels

Het verhaal van de eerste Palestijnse intifada, en de sleutelrol van vrouwen daarin. Centraal staat activiste en feministe Naila Ayesh, tot twee keer toe gevangengezet wegens haar verzet tegen de Israëlische heerschappij over de bezette Palestijnse gebieden. De strijd van de vrouwen tegen de bezetting loopt parallel aan hun strijd tegen mannelijke overheersing.

De eerste Palestijnse intifada, die begon in december 1987, was een spontane volksopstand tegen de Israëlische militaire bezetting van de Westoever en de Gazastrook. Het vestigde de aandacht van de wereld op het lot van de Palestijnen in de bezette gebieden, en leidde uiteindelijk tot hoopgevende, door de VS geleide vredesonderhandeling in het begin van de jaren 1990. Omdat veel Palestijnse mannen waren gearresteerd of verbannen, stapten vrouwen naar voren en namen de leiding in de geweldloze strijd.

Tijdens de intifada wordt Naila Ayesh een van de leidende figuren in een ondergronds vrouwennetwerk dat het verzet aanvoert, en feitelijk de Palestijnse maatschappij draaiende houdt. Terwijl haar man Jamal in ballingschap verkeert, blijft zij achter met hun baby. Ze wordt tot twee keer toe gevangengezet, maar geeft de hoop nooit op. Een pakkende vertelling van dit belangrijke stuk Midden-Oosterse geschiedenis, waarin archiefbeelden en interviews worden afgewisseld met animatiescènes.

The tower, Mats Grorud

Animatiefilm over de herinneringen en het verliezen van de hoop op terugkeer in de Palestijnse kampen in Libanon

Gaza Surf Club, Philip Gnadt / Mickey Yamine

Hoe jongeren in Gaza proberen te ontsnappen aan de verstikkende werkelijkheid.

Screwdriver, Bassam Jarbawi

Over de poging om zich weer aan te passen aan het leven op de Westelijke Jordaanoever na 15 jaar Israelische gevangenschap.