De crisis in Gaza uitgelegd aan de hand van acht grafieken

Gaza grenst in het zuiden aan Egypte, in het noorden en oosten aan Israel en in het westen aan de Middellandse Zee

In Gaza wonen ongeveer twee miljoen Palestijnen, van wie de meerderheid vluchteling is. Gaza is een van de dichtstbevolkte gebieden ter aarde.

Middle East Eye /  25 mei 2018

1. Waar is Gaza?

Gaza is de plek waar bijna twee miljoen Palestijnen leven. De meerderheid van hen is vluchteling sinds 1948. (Op de Westelijke Jordaanoever leven ongeveer 3,25 miljoen Palestijnen.) Sinds de laatste verkiezingen in 2007 wordt Gaza bestuurd door Hamas. Hamas wordt door onder andere Israel, de VS en de EU als een terroristische organisatie beschouwd.
De Westelijke Jordaanoever wordt bestuurd door het Palestijns Gezag, dat momenteel onder controle staat van Fatah, de tegenhanger van Hamas. Gaza is een van de dichtstbevolkte gebieden ter aarde. Maar door de Israelische blokkade is het voor de inwoners van Gaza bijna onmogelijk dit gebied te verlaten. 

2. De gebeurtenis die de Palestijnen veranderde

De belangrijkste gebeurtenis voor de Palestijnen in Gaza in de afgelopen eeuw was de Nakba van 1948. Toen werden honderdduizenden uit hun huis verdreven of ze sloegen op de vlucht uit wat nu Israel is, toen het zich uitriep tot Staat. Het recht op terugkeer naar hun oorspronkelijke huis (of Haq al-Awda) is sindsdien voor de meeste Palestijnen van het hoogste belang. Bij de VN is dit bekrachtigd in resolutie 194.

3. Palestijnen leggen vast wat hen ontnomen is

In 1948 verloren de Palestijnen hun huizen, winkels, moskeeën, treinstations en markten en bioscopen. Tarek Bakri, onderzoeker en archivaris in Jeruzalem, verzamelde zoveel mogelijk in zijn fotoarchieven waarmee hij het verlorene documenteert. Zie de foto hieronder. MEE beschikt over meer beelden.

Hierboven: (foto kan alleen in MEE worden getoond) Israeliers die huizen plunderen in de Palestijnse buurt Musrara in Jeruzalem. Musrara is een van de oudste buurten buiten Jeruzalems oude Stadsmuren. Gebouwd rond 1860.

4. Gaza sinds 1948

Zeventig jaar lang, sinds de Nakba, hebben de inwoners van Gaza veel ellende doorstaan, waaronder de bezetting, opstanden en Israels militaire aanvallen.

5. Het dagelijks leven

Vooral op de lange termijn bezien staat het leven in Gaza onder grote druk. Volgens een rapport van de VN van 2015 was de levensstandaard van de Palestijnen in Gaza slechter dan in 1995 en Gaza zou volgens dit rapport in 2020 ‘onleefbaar’ worden. Dit laatste werd vorig jaar al geconstateerd.

6. Financiele gevolgen

Als gevolg van de verwoestingen in de infrastructuur door de blokkade die Israel aan Gaza oplegt en intern-Palestijnse politieke conflicten is de economische ontwikkeling van Gaza stil komen staan. Vooral de grote militaire aanvallen door Israel hebben op de lange termijn desastreuze gevolgen.

7. Israelische aanvallen op Gaza

Het Israelisch leger ondernam vier grote aanvallen tegen Gaza tussen 2006 en 2014. Vaak onder het mom om Hamas en andere militante groepen te doen stoppen met het afvuren van raketten naar Israel. Hierdoor zijn duizenden Palestijnen vermoord en ook zijn Israelische slachtoffers gemaakt onder soldaten en burgers. Daarnaast is de infrastructuur van Gaza waaronder de elektriciteitsvoorziening, de gezondheidscentra en de watervoorziening voor een groot deel verwoest.

8. De protesten

Op 30 maart 2018 begonnen de Palestijnen in Gaza met hun wekelijkse protestmars in aanloop naar de 70ste herdenking van de Nakba op 15 mei 2018. Israelische soldaten vuurden op de demonstranten onder het mom dat ze daarmee hun grens verdedigden. Er vielen veel doden. Op 14 mei 2018 werden 62 demonstranten vermoord, op de dag dat de Verenigde Staten zijn ambassade in Jeruzalem opende. Velen namen deel aan de mars om te protesteren tegen de omstandigheden waaronder ze al jaren in Gaza leven.