14 tot 25 november Amsterdam IDFA-festival met onder andere Miral from Palestine

199 Little Heroes: Miral from Palestine (Kids & Docs) 
Miral vertelt openhartig en vol enthousiasme over haar leven onder deze vaak lastige, soms zelfs gevaarlijke omstandigheden. Het meisje is zich, jong als ze is, zeer bewust van de situatie waarin ze zich bevindt. Toch staat haar leven vooral in het teken van voetbal. We zien haar in huis de bal aan de voet houden, op straat dribbelen en scoren tijdens een potje voetbal op school. Tussendoor vertelt ze over haar familie, levenslust en dromen, maar ook over religiekwesties en natuurlijk het leukste balspel ooit. Haar grootste droom? Profvoetballer worden in het nationale team.

vr 16 november – 19:00 – 20:39 Munt 16
ma 19 november – 12:00 – 13:30 Tuschinski 6
wo 21 november – 12:00 – 13:24 Tuschinski 6
do 22 november – 14:00 – 15:07 Tuschinski 5

In this episode of BBC Arabic’s Hebron Exposed, the narrative turns to the Palestinians on the front line of the occupation. The Palestinian Human Rights Defenders (PHRD) have begun to film incidents and educate children to do the same. Unable to trust the Israel Defence Forces (IDF), filming attacks, misconduct, and abuse leads to the clips being used as evidence in court. Though sharing videos online is a non-violent form of protection, the result is often a double edged sword, with clips receiving both support and abuse.

deze film moet u zelf aankopen. Zie hier de trailer.

Jarenlang verzamelde Stefano Savona de brokstukken van het verhaal van de Samouni’s: in januari 2009 werden 29 familieleden gedood tijdens een aanval van het Israëlische leger op hun wijk in Gaza. Beelden uit het heden geven een moedeloze indruk van een gezin zonder vader en van een wijk in puin. Expressieve animatie in zwart-wit brengt de familieherinneringen tot leven en bouwt de spanning tot de verwoestende aanval effectief op. Dronebeelden geven het geheel een even afstandelijke als ondraaglijk realistische lading. In Samouni Road geeft Savona op betrokken maar onsentimentele wijze een gezicht aan trauma en verlies.

Fix me
De Palestijnse filmmaker Raed Andoni spaart zichzelf niet in zijn zoektocht naar de oorzaak van de hoofdpijnen die hem al jaren kwellen. Hij laat zich door een buitenlandse crew volgen bij zijn therapiesessies − het feit dat ze geen Arabisch spreken, helpt hem om onbevangen het traject in te gaan.
Tijdens de door een spiegelwand gefilmde bijeenkomsten vormen de gevolgen van de Israëlische bezetting een rode draad. Dat geldt ook voor het dagelijks leven van Andoni, dat hij deels zelf filmt. Checkpoints, politiegeweld en de grote muur maken daar even terloops als indringend onderdeel van uit. Hij bezoekt zijn moeder, zijn politiek bewuste zus en haar zoon, en spreekt met vrienden uit de tijd dat hij politiek gevangene was. De gesprekken zijn serieus, maar ook doorspekt met de broodnodige relativering en zwarte humor. De zoektocht levert niet alleen veel persoonlijke en universele inzichten op, het brengt ook herinneringen terug aan verdrongen traumatische gebeurtenissen. Deze vormden de basis voor Andoni’s documentaire Ghost Hunting uit 2017.

Wie niet in staat is het IDFA te bezoeken: kijk eens op onze website naar Cinema Palestina