PROTESTEER TEGEN DE VERWOESTING VAN HET PALESTIJNSE KHAN AL-AHMAR !

De term al-Nakba (de Catastrofe) verwijst naar de massale verdrijving in 1948 door joods-zionistische strijdgroepen van Palestijnen. Palestijnen stellen dat er sinds 1948 sprake is van een ‘voortgaande Nakba’ (ongoing Nakba). Dezer dagen zien wij daarvan opnieuw het bewijs in Khan al-Ahmar.

Khan al-Ahmar is een dorp op de in 1967 bezette Westelijke Jordaanoever en heeft rond 200 inwoners. Zij zijn Palestijnse bedoeïenen van de Jahalin-stam en afkomstig uit het noordelijk deel van de Naqab (Negev) – een semi-woestijnachtig gebied dat sinds 1948 deel uitmaakt van de Staat Israel. Daar bewoonden zij het dorp Ar’at al-Naqab.

In 1952 zijn de inwoners van Ar’at al-Naqab door het Israelische leger verdreven, dat onmiddellijk daarop met de grond gelijk is gemaakt – een veel voorkomende praktijk in de beginjaren van de Staat Israel.

Op de geconfisqueerde grond van Ar’at al-Naqab verrees de joodse nederzetting Arad, met inmiddels rond 25.000 inwoners.

De verdreven inwoners van Ar’at al-Naqab werden de grens overgezet en kwamen op de Westelijke Jordaanoever terecht, dat sinds 1948 bezet was door Jordanië. Daar stichtten zij het dorp Khan al-Ahmar.

In de Juni-Oorlog van 1967 veroverde Israel onder meer de Westelijke Jordaanoever, waarmee de inwoners van Khan al-Ahmar opnieuw onder Israelische bezetting kwamen te leven.

Alles wijst erop dat de inwoners Khan al-Ahmar opnieuw door het Israelische leger verdreven zullen worden om op hun grond woningen voor joodse kolonisten te kunnen bouwen.

Een drama voor de betrokkenen: 200 inwoners – van wie 94 kinderen – zullen dakloos worden, beroofd van hun productiemiddelen.

Bovendien heeft de verwoesting van Khan al-Ahmar verregaande politieke gevolgen voor de Palestijnen in het algemeen.

Khan al-Ahmar ligt ingeklemd tussen (geannexeerd) Oost-Jeruzalem en de joodse nederzetting Ma’ale Adumin, die sinds haar stichting in 1975 is uitgegroeid tot een stad met 38.000 inwoners. Israel wil deze strook land – aangeduid met E1-Zone die het noordelijke en het zuidelijke deel van de Westelijke Jordaanoever met elkaar verbindt – volbouwen met woningen voor joodse kolonisten. Daarmee zal de Westelijke Jordaanoever fysiek in twee stukken opgedeeld gedeeld worden. Het leefgebied van de Palestijnen wordt er verder versnipperd.

Tot heden nu toe heeft Israel onder internationale druk van het doorvoeren van de bouwplannen moeten afzien. In het tijdperk-Trump lijken de zaken anders te liggen.

Het is aan ons om de inwoners Khan al-Ahmar en alle andere bedreigde Palestijnen te beschermen.

STOP ISRAELISCHE ONDERDRUKKING – BOYCOT ISRAELISCHE APARTHEID !