Labourconferentie UK stemt voor bevriezing van wapenverkoop aan Israel

25 september 2018

Craig Jevon Smith

Afgevaardigden op de Labour Party-conferentie in Liverpool stemden vandaag in met ​​bevriezing van de wapenverkoop aan Israel nadat ze voor de eerste keer in de geschiedenis over een motie over Palestina een debat voerden.

Toen ’s middags de motie aan de orde werd gesteld, veranderde de conferentie in een vlaggenzee terwijl de afgevaardigden hun steun voor Palestijnen toonden.

De motie stelde dat ‘de meerderheid van de Palestijnse bevolking met geweld uit hun huizen was verdreven’ tijdens de Nakba en veroordeelde de ‘agressieve poging om de geschiedenis te herschrijven en de slachtoffers van de oorlog van 1948 te wissen’ [1]. Zij pleitte voor een ‘onafhankelijk internationaal onderzoek naar het gebruik van geweld door Israel tegen Palestijnse betogers’, een ‘onmiddellijk en onvoorwaardelijk einde aan de illegale blokkade en de afsluiting van Gaza’ en ‘de bevriezing van de wapenverkoop door de Britse regering aan Israel’[2].

Israel heeft meer dan 170 Palestijnen in Gaza gedood sinds de wekelijkse Grote Mars van de Terugkeer- demonstraties op 30 maart begonnen [3].

De motie herinnerde ook eraan dat onder de Palestijnse protesten van de afgelopen maanden medische werkers, journalisten, vrouwen en kinderen zijn omgekomen, terwijl meer dan de helft van de gewonden door scherpschutters met vuur werd geraakt toen ze de grens met Israel naderden.

Voorzitter Hugh Lanning van de Palestine Solidarity Campaign (PSC) zei: ‘Vandaag zijn we getuige van een groot blijk van solidariteit en de Labour Party heeft het juiste gedaan door het oude onrecht van Israels schending van Palestijnse rechten te erkennen. Dit is een belangrijke stap in het opbouwen van solidariteit met Palestijnen binnen Labour en we hopen dat het leiderschap naar de wil van de partij in deze kwestie gehoor geeft. ‘

De PSC deelde dinsdagochtend tijdens de conferentie meer dan duizend Palestijnse vlaggen uit. Het was heel bijzonder toen vele honderden afgevaardigden gingen staan en met hun vlag in de conferentiezaal zwaaiden toen de motie werd besproken en ‘Free Palestine!’ duidelijk hoorbaar was.

Ben Jamal, directeur van PSC, zei: ‘Dit ongelooflijk bewijs van steun en deze historisch unieke motie tonen de kracht van de achterban van de partij. Labour-leden willen tonen dat ze echt solidair zijn met de Palestijnen. Gezien Israels voortdurend gebruik van gericht vuren op ongewapende Palestijnse demonstranten, is het nier verrassend dat er duidelijk steun is voor een onmiddellijke bevriezing van de wapenverkoop aan Israel. ‘

De motie – op voordracht van Harlow Constituency Labour Party (CLP) en met steun van Wolverhampton South West CLP – is de eerste over Palestina in vele jaren.

Palestina werd door CLP’s naar voren gebracht als de vierde belangrijkste kwestie na huisvesting, het schoolsysteem, ‘gerechtigheid voor de Windrush-generatie’ maar voor de Brexit, de gezondheidszorg, de klimaatverandering en de sociale zorg. Op Twitter plaatsten afgevaardigden foto’s van een conferentiezaal die de zee van Palestijnse vlaggen ‘emotioneel’, ‘historisch’ en ‘ontroerend’ noemden.

Palestinecampaign.org