VS korten op hulp terwijl de ziekenhuizen in Gaza geen brandstof meer hebben

Gaza hospitals rely on backup generators to keep the lights and life-saving devices running. Mahmoud Khattab APA images

Maureen Clare  Murphy

Electronic Intifada / 24 augustus 2018

De regering Trump heeft besloten om meer dan $ 200 miljoen aan bilaterale hulp aan Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te korten, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken op vrijdag 24 augustus.

Het geld zal worden besteed aan ‘projecten met een hoge prioriteit elders’, zo meldt een bericht aan het Congres.

Het bedrag dat door de regering Trump wordt gekort, is voor het merendeel hulp die elk jaar door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gevraagd.

De Verenigde Staten hebben begin dit jaar al miljoenen aan hulp aan de Palestijnse Autoriteit stopgezet nadat het Congres de Taylor Force Act had aangenomen. Deze wetgeving stelt als voorwaarde dat de PA de betalingen aan de families van Palestijnen die door Israel gevangen zijn gezet en die van vermoorde aanvallers beëindigt.

De stopzetting van deze financiering heeft al de toegang van Palestijnen tot medische diensten en voedselhulp verminderd.

De VS zijn doorgegaan met het overboeken van geld naar veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit die de Israelische bezetting ondersteunen.

In 2016 ondertekenden de regering Obama en Israel het grootste hulppakket in de geschiedenis van de VS, dat Israël voor tien jaar $ 38 miljard aan militaire bijstand toekende. President Donald Trump ondertekende onlangs een defensiewet die de rechtsgeldigheid ervan codificeert, een van de weinige erfenissen van zijn voorganger die hij van harte heeft onderschreven.

De aankondiging vrijdag 24 augustus van verdere bezuinigingen op hulp aan Palestijnen komt kort nadat een VN-functionaris ervoor waarschuwde dat essentiële diensten in de bezette Gazastrook binnenkort stoppen als niet onmiddellijk in de aankoop van noodbrandstof wordt voorzien.

Gaza zonder brandstof

Het is de laatste waarschuwing over Gaza, wiens twee miljoen inwoners al lang op de rand van de afgrond leven.

De noodbrandstof die door donoren wordt gefinancierd, is na elf jaar Israelische blokkade een reddingsboei geworden in Gaza waar de economie steeds verder inkrimpt en de bewoners steeds meer van humanitaire hulp afhankelijk zijn.

Noodbrandstof wordt gebruikt voor het gaande houden van gezondheids-, water- en sanitaire voorzieningen, met name de reserve-generatoren in de ziekenhuizen van Gaza. Chronische stroomtekorten betekenen dat de meeste huishoudens in Gaza niet meer dan vier of vijf uur per dag elektriciteit hebben.

‘We hebben nu geen geld meer en leveren de laatste producten de komende dagen af’ , zei humanitair coördinator Jamie McGoldrick op maandag.

‘Zonder fondsen om lopende leveringen mogelijk te maken, schorten dienstverleners hun activiteiten vanaf begin september noodgedwongen op of verminderen die sterk met mogelijk ernstige gevolgen.’

Patiënten in Gaza die afhankelijk zijn van elektrische apparatuur op afdelingen voor intensieve zorg, dialysezorg of traumahulp zijn het meest kwetsbaar voor tekorten aan elektriciteit, aldus het kantoor van McGoldrick.

Het tekort aan elektriciteit heeft artsen ook gedwongen om complexe operaties uit te stellen, omdat ze niet kunnen garanderen dat essentiële apparatuur lang genoeg zonder onderbreking werkzaam kan zijn.

Vrijwel de hele bevolking in Gaza wordt door de vermindering of stopzetting van gezondheidszorg getroffen als de belangrijkste ziekenhuizen in Gaza geen noodbrandstof meer hebben, aldus het kantoor van McGoldrick.

De helft van de bevolking van twee miljoen mensen krijgt te maken met het risico van overstromingen van het riool als de brandstof voor de pompstations op is.

UNRWA scholen openen – voor even

Ondertussen zal het schooljaar voor meer dan 240.000 Palestijnse vluchtelingenkinderen in Gaza die worden onderwezen in scholen van de Verenigde Naties op tijd beginnen, uit vrees dat bezuinigingen uitstel vergen.

Maar de UNRWA, het VN-afdeling voor Palestijnse vluchtelingen, zei vorige week dat het net genoeg geld heeft om zijn meer dan 700 scholen in de bezette Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, in Libanon, Jordanië en Syrië tot eind september open te houden.

Nog eens $ 217 miljoen is nodig om de scholen de rest van het jaar open te houden, aldus UNRWA-commissaris-generaal Pierre Krähenbühl.

De UNRWA verkeert in een crisis nadat de regering Trump eerder dit jaar $ 300 miljoen aan financiering heeft ingehouden. De VS was de grootste donor van UNRWA.

Vorige maand kondigde de UNRWA bezuinigingen aan op hulpdiensten, die leidden tot het ontslag van meer dan 100 van de bijna 13.000 werknemers in Gaza en salarisverlagingen voor honderden meer. Dat is een enorme klap in Gaza, waar de helft van de bevolking werkloos is.

De UNRWA werd geconfronteerd met felle protesten, waardoor het ‘de controle over’ zijn bereik in Gaza gedurende meer dan twee weken kwijt raakte, volgens Krähenbühl.

Deze week stelde Krähenbühl voor – zoals reeds door overheidsfunctionarissen van Trump duidelijk was gemaakt – dat het inhouden van de fondsen bedoeld was om de Palestijnen te straffen omdat ze begin december protesteerden tegen de erkenning door de president van Jeruzalem als hoofdstad van Israel.

VS knijpt UNRWA af

Krähenbühl vertelde Associated Press: ‘Ik kan eigenlijk wel in vertrouwen zeggen dat het besluit [het inhouden van de financiering] niets te maken had met de prestaties van UNRWA, omdat ik in november zeer constructieve en openlijk positieve feedback over deze kwesties heb gekregen.’

Nadat ‘de spanningen over de status van Jeruzalem toenamen’ na de aankondiging van Trump, voegde Krähenbühl hieraan toe: ‘Het lijkt erop dat de humanitaire hulp voor UNRWA verstrikt is geraakt in de diepe polarisatie rond deze kwestie.’

Eerder deze maand onthulde het tijdschrift Foreign Policy dat Jared Kushner, gezant in het Midden-Oosten en schoonzoon van president Trump, voorstander is van ‘een oprechte poging om UNRWA in het ongerede te brengen.’

In een e-mail die op 11 januari aan verschillende andere senior beleidsambtenaren van Trump is gezonden, verklaarde Kushner dat UNRWA ‘de status-quo bestendigt, corrupt en inefficiënt is en de vrede niet bevordert’.

Israel en zijn meest fervente voorstanders hebben lang beweerd dat het juist de UNRWA is die de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen bestendigt. Terwijl Israel weigert om hun rechten te respecteren.

Deze pleitbezorgers zijn daarom van mening dat het opdoeken van de UNRWA de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen – wier lot herhaaldelijk als een ‘laatste onderhandelings-issue ’ tijdens tientallen jaren van vruchteloze vredesonderhandelingen – is opgevat, ook uit de wereld zal helpen.

Eerder dit jaar verklaarde de Israelische premier Benjamin Netanyahu dat de UNRWA ‘uit deze wereld moet verdwijnen’.

Israël weigert de Palestijnen toe te staan ​​terug te keren naar hun huis en land vanwaar ze etnisch zijn gezuiverd omdat ze geen joden zijn.

‘Je kunt niet gewoon vijf miljoen mensen weg willen,’ zei Krähenbühl in meerdere interviews. Maar dat lijkt de strategie te zijn van de regering Trump, ongeacht ernstige humanitaire en politieke gevolgen.