8 en 9 september Belgie, Bredene aan zee, De rol van cultuur en mensenrechten Palestina

MANIFIESTA

ZATERDAG / MELTEMI / 13.00      ETAT COMMUN

Twintig jaar na de Oslo-akkoorden is de ‘Tweestatenoplossing’ in Palestina en Israël in een impasse beland. Het revolutionaire concept van ‘État commun’ bestaat erin dat de piste van het opdelen van het land wordt verlaten en ingeruild wordt voor de piste van het delen van het land.

Door de montage en het gebruik van een split-screen in twee gelijke delen, creëert Eyal Sivan een ontmoeting tussen Arabische Palestijnen en joodse Israëlis. Twintig parallelle gesprekken over het thema van een gemeenschappelijke staat worden zo opgezet tussen politieke verantwoordelijken en kolonisten, juristen en artiesten, ouderen en jongeren, sefardische en ashkenazi joden, Palestijnen uit Israël en uit de bezette gebieden.

Aan iedereen worden dezelfde vragen gesteld waarop in de moedertaal geantwoord wordt in dialoog met de regisseur. Via de split-screen krijgen we een joodse Israëli en een Palestijn samen te zien, de ene spreekt, de andere luistert en vice versa. De montage maakt dat zij die normaal gezien door de realiteit gescheiden zijn, worden samengebracht. De film laat ontmoetingen toe die door het conflict onmogelijk zijn.

Documentaire – 123 min. – Arabe/Hébreu – Français
Regie: Eyal Sivan

ZATERDAG / AUDITORIUM / 17.00

DE ROL VAN CULTUUR IN DE STRIJD VOOR MENSENRECHTEN IN PALESTINA

In elke sociale strijd heeft cultuur een belangrijke rol gespeeld. Het lied “”Le temps de cerises”” is verbonden met de Commune van Parijs, de versie van het Amerikaans volkslied “Star Spangled Banner” door Jimi Hendrix is gelinkt aan de protesten tegen de oorlog in Vietnam. Recent werd “On lâche rien” het lijflied van de strijdbeweging in Frankijk en “I ain’t gonna play Sun City” bracht iedereen samen die opkwam voor het beëindigen van de culturele medeplichtigheid met de Apartheid in Zuid-Afrika.

De laatste jaren zijn er steeds meer artiesten die de oproep van Palestijnse artiesten en middelveld steunen door te weigeren om in Israël en op door Israël gesponserde activiteiten te spelen. Hiermee protesteren ze tegen de jarenlange schendingen van de Palestijnse rechten die door het internationaal recht erkend zijn. We bespreken met Palestijnse, Israëlische en Belgische artiesten of dit een ethische en effectieve aanpak is.

Conferentie met Omar Barghouti, Eyal Sivan en Kristien Hemmerechts

Verdere informatie hier