Gaza-flotilla verhinderd om in Parijs aan te meren

Pierre Barbancey

l’Humanité (Parijs)  / 18 juni 2018

Twee boten die deel uitmaken van de Gaza-flotilla konden door ingrijpen van de rivierpolitie niet aanmeren aan een kade van de Seine. De Association France Palestine Solidarité (AFPS) hekelt de druk van de kant van de Israelische ambassade.

Twee boten van de Gaza-flotilla – de Falestine en de Mairead – die zich opmaken om blokkade door Israel (en Egypte) van de Strook van Gaza te doorbreken, zouden gisteren aanleggen op een kade van de Seine in Parijs. ‘Zouden’, want de prefectuur – lees: de regering en het Élysée – bleek anders besloten te hebben. Nadat de boten veilig in Asnières waren aangekomen, zijn daar twee Parijse gemeenteraadsleden – Raphaëlle Primet (Franse Communistische Partij), Jérôme Gleizes (Groenen) – evenals Claude Léostic (AFPS) aan boord gestapt, waarna de tocht naar Parijs is voortgezet.

Aangekomen bij het kasteel Suresnes bleek – heel verrassend – een eenheid van de rivierpolitie de boten op te staan wachten. Deze zijn daarop aan een nauwgezet onderzoek onderworpen. Duikers lagen in het water, klaar om in te grijpen.

Waarom eigenlijk ? Het doel van de reis was toch duidelijk: aandacht te vestigen op het feit dat de inwoners van de Strook van Gaza al ruim tien jaar aan een inhumane blokkade zijn blootgesteld. Daarbij wordt speciaal aandacht gevraagd voor het lot van de vissers in Gaza, die het werken door de Israelische marine onmogelijk wordt gemaakt. Terwijl de Oslo-akkoorden voorzagen in een visserijzone van 20 zeemijl uit de kust (36 kilometer), heeft Israel de zone in de loop der jaren teruggebracht tot 3 zeemijl (5,4 kilometer). Te klein om voldoende vis binnen te kunnen halen.

Op bevel van de prefectuur was het aanvankelijk verboden om de boten te voorzien van spandoeken en Palestijnse vlaggen. Vervolgens kregen de kapiteins van de boten te horen dat zij niet in Parijs zouden kunnen aanmeren. De tocht is desalniettemin voortgezet.

Inmiddels hadden zich tientallen mensen verzameld op het platform voor de Tino-Rossi-tuin onder het Institut du Monde Arabe (IMA) om de boten te verwelkomen als blijk van steun voor de actie. Door politieagenten met robocopstijl-uitrusting werden zij vrijwel geheel ingesloten.  Eenmaal aangekomen bij het geplande punt zijn de Gaza-flotilla-boten door boten van de rivierpolitie gedwongen in het midden van de rivier te blijven. Volgens een van de bemanningsleden van de flotilla had de rivierpolitie er daarbij lol in om zoveel golven mogelijk te maken. Vanaf de kade is men leuzen gaan roepen – ter ondersteuning van de Palestijnen in Gaza en het Gaza-flotilla, maar ook om de opstelling van de Franse regering aan de kaak te stellen. De Israelische ambassade bleek dagenlang druk op de regering uitgeoefend te hebben om de komst van boten van de Gaza-flotilla Parijs te verhinderen. Dat is al het geval geweest in La Rochelle met een boot die via de Straat van Gibraltar koers naar de Middellandse Zee zal zetten. De houding van president Emmanuel Macron wekt nauwelijks verbazing: twee weken eerder [dat wil zeggen kort na het bloedbad in Gaza] was Israels premier Benjamin Netanyahoe door hem met alle egards in Parijs ontvangen.

Dat laatste is door Camille Lainé, secretaris-generaal van de jonge communisten, veroordeeld. Hij riep op tot sancties door Frankrijk tegen Israel. Éric Coquerel, lid van de Nationale Assemblee voor de Groupe La France Insoumise, en senator van de Groenen Esther Benbassa, waren op de kade aanwezig om zowel de politiek van Israel als de opstelling van Frankrijk aan de kaak te stellen.

Alle boten die deel uitmaken van de flotilla zullen zich spoedig in de Middellandse Zee bevinden, zo liet AFPS-president Bertrand Heilbronn weten. ‘De flottilla is uitgevaren om [de aandacht de wereld] te vestigen op de  monsterlijke blokkade die door Israel [aan Gaza] is opgelegd,’ zo zei hij.

IMA-directeur [en oud-minister van Cultuur] Jack Lang en de voormalige ambassadeur van Palestina in Frankrijk en de EU, Leila Shahid, bevonden zich eveneens onder de aanwezigen.

https://www.humanite.fr