Palestijnen demonstreren op 14 mei overal in Palestina tegen overplaatsing Amerikaanse ambassade

Lokatie voor de toekomstige Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, die voorheen werd aangeduid als de 'Allenby Barracks'

The Palestine Chronicle, 10 mei 2018

Palestijnen in Palestina’48 (Israel) hebben verklaard dat zij op 14 mei in Jeruzalem gaan demonstreren op de locatie waar de Verenigde Staten hun ambassade willen bouwen. Die zal volgens een eerder besluit van de regering-Trump vanuit Tel Aviv daarheen worden overgeplaatst.

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Strook van Gaza plannen eveneens bijeenkomsten en demonstraties in hun steden en bij checkpoints van het Israelische leger om tegen de overplaatsing van de ambassade te protesteren. Dit valt samen met de herdenking van 70 jaar Nakba – de catastrofe van 1948, toen honderdduizenden Palestijnen zich door gericht geweld van zionistische milities rondom de stichting van de Staat Israel gedwongen zagen hun huis en grond te verlaten, waardoor ze sindsdien vluchtelingen zijn.

Het Higher Follow-Up Committee for the Arab Community dat een spreekbuis is van de ongeveer twee miljoen Palestijnen in Israel, zei dat de demonstratie was gecoördineerd met nationalistische en religieuze organisaties in bezet Oost-Jeruzalem, onder de slogans ‘Jeruzalem is [ook] een Arabisch islamitische en christelijke stad’ en ‘Nee tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem’.

Mohammad Barake, die aan het hoofd staat van het Follow-Up Committee, zei:

‘Wij hebben besloten de demonstratie op dezelfde locatie en op hetzelfde tijdstip te houden, om zo samen onze stem te verheffen tegen de Amerikaanse politiek die de bezetting door Israel en bouw van joodse nederzettingen ondersteunt – in een poging de oprichting van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat met de grenzen van 1967 en met [Oost-]Jeruzalem als hoofdstad om zeep te brengen.’

Palestijnse nationalistische krachten in de sinds 1967 door Israel bezette Palestijnse Gebieden roepen op 14 mei op tot een ​​grote bijeenkomst in Ramallah om de Nakba te markeren en om te protesteren tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade.

In Gaza wordt verwacht dat de demonstraties in het kader van de Grote Mars van de Terugkeer, die op 30 maart van start zijn gegaan en waaraan vele duizenden Palestijnen hebben deelgenomen, op 14 en 15 mei een hoogtepunt zullen bereiken .

Volgens de laatste cijfers van het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid hebben scherpschutters van het Israelische leger sinds 30 maart in Gaza 47 Palestijnen doodgeschoten – onder wie 5 kinderen – en verwondden zij 8536 anderen – onder wie 793 kinderen en 283 vrouwen. Van de gewonden verkeren er 166 in een kritieke situatie.

bronnen: Wafa, The Palestine Chronicle, sociale media