15 mei Den Haag, 17 mei Groningen en 23 mei Amsterdam Docu ‘Mohammad en Jafar’ en nabespreking

Wekelijks wordt er door duizenden Palestijnen gedemonstreerd in Gaza voor hun recht op terugkeer. Dit jaar viert de Staat Israel haar 70 jarige bestaan. De Palestijnen hebben geen redenen om feest te vieren. Voor hen vond 70 jaar geleden de Nakba plaats, de catastrofe, toen honderdduizenden mensen op de vlucht sloegen voor het geweld van zionistische troepen.
Tot de dag van vandaag gaat de Nakba door. De vluchtelingen van destijds en hun nakomelingen kunnen nog steeds niet terug naar hun land. Maar de hoop om terugkeer -een recht dat verankerd is in internationaal recht en erkend door de Verenigde Naties – is na 70 jaar nog niet verstomd.

Om 70 jaar Nakba te herdenken organiseren Aidoun, gate48, Palestine Link en the Rights Forum drie vertoningen van de NTR film Mohammad en Jafar met na afloop een gesprek met de regisseur en de Palestijnse vluchteling Awni Farhat.

Den Haag: dinsdag 15 mei  20:00 – Humanity House (Prinsegracht 8)

Groningen: donderdag 17 mei  20:00 – het Heerenhuis (Spilsluizen 9)

Amsterdam: woensdag 23 mei  20:00 – CREA (Nieuwe Achtergracht 170)

Over de film

Mohammad en Jafar (2018, 45 minuten) is een NTR film van regisseur Marcel Goedhart. Goedhart volgde de twee Palestijnse vluchtelingen Mohammad en Jafar 25 jaar lang, tussen 1993 en 2018.
De documentaire vertelt hun persoonlijk verhaal dat begint in de jaren 90 als de twee jong zijn. Ze groeien op in Dheisheh vluchtelingenkamp vlakbij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Ze gooien stenen naar Israëlische soldaten die hun land bezetten. Ze verliezen vrienden die doodgeschoten worden door het Israelische bezettingsleger tijdens demonstraties. Mohammad ziet z’n vader thuis voor z’n ogen sterven als hij geraakt wordt door de kogel van een Israëlische sluipschutter.
Uiteindelijk kiezen Mohammad en Jafar elk hun eigen weg in het leven. Maar hun droom blijft: teruggaan naar Sufla, het dorp waar hun grootouders woonden tot ze in 1948 door Israëlisch geweld werden verjaagd.
Deze documentaire geeft een uniek beeld van de lange termijn-gevolgen van de voortdurende Nakba voor twee doodgewone families. Van de dilemma’s en keuzes van Palestijnse vluchtelingen. Het gaat over vriendschap, opgroeien, persoonlijke keuzes en overleven in een Palestijns vluchtelingenkamp.

Na afloop van de vertoning zal er ruimschoots gelegenheid zijn het gesprek aan te gaan met Marcel Goedhart, de maker van de documentaire en Awni Farhat, afkomstig uit Gaza,  Jabaliya vluchtelingenkamp.