17 april Internationale dag van solidariteit met de Palestijnse gevangenen

Volgens Addameer, de organisatie die op de Westelijke Jordaanoever opkomt voor de belangen van de politieke gevangenen zitten er vandaag ongeveer 6500 Palestijnen gevangen in een Israelische gevangenis. Onder hen zijn 350 kinderen en 62 vrouwen. Het aantal gevangenen in administratieve detentie is 427. Zij weten niet waarom ze gevangen zijn gezet bij gebrek aan een aanklacht en hun detentie kan oneindig worden verlengd. Afgelopen maand zijn er 609 Palestijnen gevangen gezet.

Ieder jaar zet de Staat Israel honderden Palestijnen gevangen om hun wil te breken en de kolonisatie voort te zetten. Sinds 1967 zijn ongeveer 800.000 Palestijnen gevangen gezet.

Internationaal en in Palestina en Palestina’48 wordt elk jaar op 17 april extra aandacht gevraagd voor de situatie van de gevangenen. Speciaal wordt dit jaar internationale steun gevraagd voor degenen in administratieve detentie. Zij zijn afgelopen februari een boycot van de rechtsgang begonnen en sinds 12 april weigeren zij medische hulp en medicatie. Het is de hoogste tijd dat er een einde komt aan deze onmenselijke toestand.

Daarnaast krijgt de afgelopen jaren de situatie van de kinderen veel aandacht. Deze documentaire ‘When the boys return’ laat zien hoe men probeert kinderen die uit detentie komen te ondersteunen.

Voor meer informatieve films van Addameer over de aspecten van gevangenschap: zie hier.