Gaza – op de Dag van het Land doodt Israel 14 Palestijnen en verwondt er honderden meer

Ma’an News Agency  / 30 maart 2018

GAZA-Stad – Israelische strijdkrachten hebben op vrijdag 30 maart – de Dag van het Land – in Gaza 14 Palestijnen doorgeschoten en ruim 1000 van hen verwond. Dat gebeurde aan de grens tussen Israel en met Gaza, toen duizenden Palestijnen demonstreerden in het kader van de ‘De Grote Mars van de Terugkeer’, op de 42e verjaardag van Yom al-Ard (Dag van het Land).

Het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft bevestigd dat 14 Palestijnen om het leven zijn gekomen. Ze zijn geïdentificeerd als:

 • Mohammad Kamel Najjar
 • Wahid Nasrallah Abu Samour
 • Mahmoud Abu Muammar
 • Mohammad Abu Amro
 • Amhad Ibrahim Odah
 • Jihad Farina
 • Mahmoud Rahmi
 • Ibrahim Abu Shaer
 • Abd al-Fattah Bahjat Abd al-Nabi
 • Abd al-Qader al-Hawajri
 • Sari Walid Abu Odah
 • Hamdan Ismail Abu Amsha
 • Omar Samour
 • Bader Fayek al-Sabbagh

Het Ministerie voegde eraan toe, dat 1272 Palestijnen gewond zijn geraakt. Terwijl het merendeel van hen leed aan ernstige traangasinhalatie, raakten tientallen Palestijnen gewond door scherpe munitie. Sommigen van hen verkeren in kritieke toestand.

Het Ministerie riep Palestijnen in Gaza op om in ziekenhuizen bloed af te staan.

In de aanloop naar de mars liet het Israelische leger een verklaring uitgaan dat het grensgebied langs Gaza tot een ‘gesloten militaire zone’ had verklaard, wat betekent dat elke Palestijn die de grensafsluiting dicht nadert, het risico loopt neergeschoten te worden.

Het Israelische leger heeft op Twitter berichten geplaatst waarin de protesten worden beschreven als ‘gewelddadige rellen’.

Ondanks de beweringen van het Israelische leger, hebben Palestijnse activisten en woordvoerders in de Strook van Gaza steeds benadrukt dat de ‘Mars van de Terugkeer’ was bedoeld als een massaal, niet-gewelddadig, wekenlang protest, waarbij gepleit werd voor de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun oorspronkelijke woonoorden in historisch Palestina, vanaf 1948 grotendeels onder de controle van de Staat Israel.

In de aanloop naar vrijdag, de eerste officiële dag van de mars – die zal doorgaan tot de 70ste herdenking van de Nakba (Catastrofe), medio mei – zetten Palestijnen tenten op langs de grens tussen Gaza en Israel, waar demonstranten tot de Nakba-herdenking van plan zijn te blijven.