Margriet Teders (1926 – 2018)

Op 13 februari overleed Margriet Teders, bijna 92 jaar oud. Ruim 100 vriendinnen en vrienden namen op zaterdag 17 februari tijdens een levendige bijeenkomst in de buurt van de Ooster-begraafplaats afscheid van haar.

Margriet bestemde het laatste deel van haar leven voor de Palestijnen. Velen kenden haar van de maandelijkse wakes van Vrouwen in het Zwart. Zij deed daar trouw aan mee, vaak met een eigen inbreng in de vorm van een tekstje op haar borst gespeld.

Onlangs herinnerde zij ons nog aan een bijeenkomst van het Nederlands Palestina Komitee uit de jaren zeventig in Krasnapolsky. De Israelische wetenschapper en activist Israel Shahak sprak daar. Er was weer eens een bommelding binnengekomen. Maar de organisatoren lieten de zaal niet ontruimen. Dat had zij heel goed gevonden.

Bijzonder actief was Margriet bij de handtekeningenactie tegen de Muur. In haar eentje verzamelde zij zo’n 5000 van de benodigde 40.000 handtekeningen. En vele Free Palestine-buttons verkocht zij – tot in de tram toe.

Dankzij haar vriendelijke uitstraling wist zij mensen over de streep te trekken. Zij was een soort super activist, altijd en overal paraat. Zij was ook niet te bedeesd om een moskee binnen te lopen om pamfletten uit te delen tegen het kopen van ‘Israelische’ dadels uit bezet Palestijns gebied. Dat kon enige commotie geven met die mannen daar, maar zij liet zich niet wegsturen. Zij werd geaccepteerd dankzij haar vriendelijke, nooit agressieve optreden.

Haar motivatie lag in de persoonlijke sfeer, beïnvloed door vrienden en familie die het bezettingsgeweld jegens de Palestijnen van dichtbij hadden meegemaakt. Zij keerde zich tegen schrijnend onrecht, tot op het laatst van haar leven, en met grote vasthoudendheid. In een van haar laatste mails, twee dagen vóór haar dood, riep zij op tot protest op de Dam tegen het gevangen houden van Ahed Tamimi.

Wij planten een bos van 40 olijfbomen in Margriets naam, ter herinnering aan haar voorbeeld.

Kees Wagtendonk – oud-bestuurslid van het NPK