Palestijns verzetsstrijdster kwam toch spreken

samidoun.net demonstratie tegen uitzetting Rasmea Odeh 2017

1 maart 2018   De Verrekijker (VU) verwelkomde verwelkomde activiste Rasmea Odeh. De VU wil nu De Verrekijker sluiten. Odeh is toch een veroordeelde terrorist, verantwoordelijk voor een aanslag op een supermarkt waarbij twee studenten omkwamen?

Het was de Israelische militaire rechtbank die haar veroordeelde. De VN, Human Rights Watch en Amnesty wezen alle op schendingen van de mensenrechten in die rechtbank (met een ‘conviction rate’ van 99 %). Odeh zelf hield vol dat ze onschuldig is (en vertelt dat ze is gemarteld en verkracht).

Noura Erekat schrijft (naar aanleiding van feminist Emily Shire die vindt dat feministen Odeh moeten veroordelen vanwege haar lidmaatschap van de PFLP) : ‘Perhaps if Odeh was from Guatemala, Uganda, Nepal, or even Kashmir, Shire may be more sympathetic because, unlike in Palestine, a national security framework has not twisted and bludgeoned fundamental human rights issues.’

Jewish Voice for Peace nodigde Odeh in 2017 uit. Een van de leden legde in de Chicago Tribune uit waarom: ‘Without hesitation, Jewish Voice for Peace stands in solidarity with Odeh, a committed advocate for social justice who has worked for the empowerment of Arab women over the course of more than 40 years. In the face of immense repression, Odeh has stood up against an unrelenting campaign waged to silence her, and has continued to fight for our collective liberation. It is because of our belief in the Jewish value of tzedek (justice) that we are proud to host Odeh.’

De Volkskrant gaat ervan uit dat Odeh schuldig is.

Vrouwen in het Zwart Amsterdam bericht aldus in de nieuwsbrief op 2 maart:

Bekende mensenrechtenactiviste Rasmea Odeh op bezoek in Amsterdam krijgt te maken met de benepen koudwatervrees van weigerachtige zaalhouders

De ‘Vrije’ Universiteit heeft aangekondigd een van de laatste ontmoetings- en debatruimtes in Amsterdam ‘De Verrekijker’ te sluiten vanwege het volgens haar ongeoorloofde optreden van mensenrechtenactiviste Rasmea Odeh. Volgens de VU ‘om veiligheidsredenen’ .

In feite gaat het om ordinaire censuur. Het optreden van Rasmea is controversieel omdat zij, bijna 50 jaar geleden, in Israël veroordeeld is wegens betrokkenheid bij een aanslag.
Zij heeft dit zelf altijd ontkend; haar zogenaamde bekentenis was letterlijk uit haar geperst na wekenlange fysieke (onder andere elektrische schokken) en seksuele marteling in de beruchte Russian Compound-gevangenis in Jeruzalem. Ze tekende uiteindelijk, zodat haar vader naar de VS kon vertrekken. Waarna de Israëlische ondervragers haar na de ‘bekentenis’  als summum van vernedering, nogmaals verkrachtten. Haar vader – een Amerikaans staatsburger – ging naar de VS om geld te verdienen voor het gezin, want hun huis was verwoest, ze woonden in een tent zonder inkomsten. Rasmea had vòòr ze in 1969 gearresteerd werd, rechten gestudeerd en was zowel een maatschappelijk werkster als politieke activiste, die anderen, vooral vrouwen zonder huis hielp. Tijdens haar proces -zonder advocaat-  zei de rechter dat er geen sprake van marteling was geweest. Rasmea werd tot twee keer levenslang veroordeeld en zat tien jaar in Israëlische gevangenissen. Ze kwam in 1979 vrij door een gevangenenruil, werd uit de Bezette Gebieden gedeporteerd en kwam via Libanon en Jordanië uiteindelijk in de VS terecht. Op grond van onwettig bewijsmateriaal is zij veroordeeld – wat Palestijnen  al decennialang overkomt -. In de VS werd ze weer actief voor sociale rechtvaardigheid  en vrouwenrechten. In april 2017 werd Rasmea Amerika uitgezet na een jarenlange rechtszaak, voor ‘immigration fraud’; namelijk het niet vermelden van het feit dat ze in Israel in de gevangenis had gezeten, toen ze een Green Card aanvroeg.

Rasmea is al jarenlang een activist, die haar stem verheft tegen zionisme, de bezetting van haar land en de onderdrukking van haar volk. Dat deed ze in de Bezette Gebieden en later in Amerika, waar ze een vrouwengroep opzette om Arabische vrouwen uit hun isolement te halen, door ze onder andere Engels te leren en hen te helpen voor hun rechten te laten opkomen. Tegelijkertijd zag ze ook overeenkomsten tussen de strijd van de Palestijnse BDS acties en de Amerikaanse beweging ‘Black Lives Matter’. Ze kreeg contact met activisten als Cornel West en Angela Davis, die ook de (on)nodige jaren in de gevangenis heeft doorgebracht.

Zo’n progressieve vrouw mag blijkbaar niet in Nederland gehoord worden; niet in een kerk, niet in het Nelson Mandela Centrum en ook niet op de zogenaamde Vrije Universiteit. En allemaal onder het voorwendsel van antisemitisme. Maar iedereen weet dat Rasmea niets met antisemitisme te maken heeft. Ook het Openbaar Ministerie weet dat, want dat heeft de hele live-stream van de bijeenkomst bekeken en geen strafbare feiten kunnen vaststellen. Dit was weer een volstrekt overbodige en opgeklopte rel.