tot 15 april Gent (België) Tentoonstelling Disarming Design

Disarming Design: ‘Alles is verbonden met politiek’

Alice Devenyns, 27 februari 2018

Enkel als je in Palestina leeft kan je ook werkelijk de Palestijnse realiteit vatten en begrijpen, zeggen veel Palestijnen. Het design label Disarming Design from Palestine brengt ons niet naar Palestina, maar brengt een stukje Palestina naar ons. Disarming Design wil met zijn producten vooral vertellen wat het vandaag betekent in Palestina te leven en te overleven.

Disarming Design from Palestine is een opmerkelijk design label uit Palestina. Het label ontwerpt, vervaardigt en verkoopt nieuwe, alledaagse producten en gebruiksvoorwerpen aan de hand van bestaande Palestijnse productieprocessen. Internationale en Palestijnse designers komen samen met lokale ambachtslieden tot vernieuwende ideeën en ontwerpen.

Op die manier wil het label een nieuwe dimensie toevoegen aan de bestaande traditionele representaties van Palestijnse handwerk. “Erfgoed in een moderne context plaatsen aan de hand van een specifiek verhaal over de huidige realiteit”, dat is waar Disarming Design voor staat.

Het hele proces van ontwerp tot productie vindt plaats in de Bezette Gebieden, zowel in Jeruzalem, de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever. Ook gebruikt het designlabel zoveel mogelijk lokale grondstoffen en materialen. Disarming Design is dan wel gegroeid uit een internationale samenwerking, de voorwerpen en producten zijn op en top Palestijns.

Lees hier verder in Mondiaal Nieuws 

De tentoonstelling van “Disarming Design From Palestina” in het Design Museum in Gent kan nog bezichtigd worden tot 15 april. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Under Construction Festival.