Olie op het vuur: Trump voegt naam van HAMAS-leider Ismail Haniyeh toe aan Amerikaanse terreurlijst

Het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft de naam van HAMAS-leider Ismail Haniyeh bijgeschreven op de lijst van terroristen, die de Verenigde Staten er op nahouden.

De stap is opmerkelijk omdat Haniyeh algemeen wordt gezien als representant van de gematigde vleugel van HAMAS en hij komt terwijl FATAH en HAMAS moeizame pogingen doen hun onderlinge geschillen bij te leggen.

Olie op het vuur ! De relatie tussen de Verenigde Staten en de Palestijnen bevindt zich toch al op een dieptepunt sinds de erkenning op 6 december jongstleden door Washington van Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israel.

Haniyeh was in de periode 2006-2007 premier van het Palestijns Nationaal Gezag (PNA), nadat HAMAS in 2006 de algemene verkiezingen overtuigend had gewonnen. Na een mislukte staatsgreep door FATAH, een jaar later, hield Haniyeh op PNA-premier te zijn en was vervolgens tot 2014 premier van de HAMAS-regering in de Strook van Gaza. In het kader van het verzoeningsproces tussen FATAH en HAMAS droeg hij deze functie op 25 juni 2017 over aan Salam Fayyad van FATAH/de PNA.

al-Monitor.com – 2 February 2018