Trump dreigt financiële steun aan UNRWA te staken

Zogenaamd bedoeld als strafmaatregel vanwege de scherpe kritiek van Palestijnse zijde – onder meer van PNA-president Mahmoud Abbas – op het recente besluit van Washington om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen, gevolgd door het opzeggen van het vertrouwen in de Verenigde Staten als een bemiddelaar en de weigering om op deze basis verder met Israel ‘te onderhandelen’ – komt president Donald Trump (The Guardian) met het dreigement om de Amerikaanse financiële steun aan de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) te staken. Daarbij gaat het om honderden miljoenen dollars: om precies te zijn in 2016 om 368 miljoen dollar, waarmee Washington de grootste UNRWA-donor is (ter vergelijking: de EU doneerde in dat jaar 160 miljoen dollar, Saoedi-Arabië 148 miljoen dollar). Dit zal de structurele financiële problemen van UNRWA alleen maar verder vergroten.

Het dreigement van Washington moet echter in een bredere context gezien worden. In navolging van Israel hebben nu ook de Verenigde Staten de aanval op UNRWA geopend. Dat past in de Israelische en Amerikaanse politiek om de kwestie van de 5,6 miljoen Palestijnse vluchtelingen en ontheemden – net als Jeruzalem – van de politieke agenda te schrappen. Sowieso willen Trump c.s. – ‘America First’ – de VN in het Amerikaanse buitenlandbeleid op afstand plaatsen.

Zie in dit verband de eerder in gang gezette inspanningen van de voormalige Israelische VN-ambassadeur Ron Prosor.

Voormalig Israelisch ambassadeur leidt hernieuwde aanval op UNRWA 

Onlangs heeft de voormalige Israelische ambassadeur in de Verenigde Naties, Ron Prosor, een nieuwe aanval gelanceerd op de UNRWA, in een poging de rechten van de ruim vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen te ondermijnen. Prosor, die eerder Israels ambassadeur in Groot-Brittannië is geweest, staat thans aan het hoofd van het Abba Eban Institute of International Diplomacy van het Interdisciplinair Centrum (IDC) in Herzliya.

Door het Israelische dagblad Yedioth Ahronoth is gemeld dat het Abba Eban Institute een ‘studie’ heeft gepubliceerd waarin wordt gesteld dat de VN vier maal zoveel geld aan een Palestijnse vluchteling besteedt dan aan een andere vluchteling. Een en ander is gebaseerd op een vergelijking van het gemiddelde bedrag per vluchteling dat door de UNRWA wordt uitgegeven, met dat van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) [die over alle andere vluchtelingen in de wereld gaat].

In de woorden van de Israelische krant is de studie bedoeld om het aloude argument van Israel tegen het bestaan van de UNRWA naast de UNHCR kracht bij te zetten. Volgens Yedioth Ahronoth heeft het Abba Eban Institute een actieplan opgesteld, gericht op het doorvoeren van structurele hervormingen, die de behandeling van vluchtelingen over de hele wereld zullen verbeteren – en wel door UNRWA in de UNHCR te laten opgaan.

Prosor verklaarde tegenover de krant: ‘Het bundelen van de middelen van de twee agentschappen zal voor meer kwaliteit en efficiënte hulpverlening zorgen en zal bijdragen aan een oplossing voor wat de VN zelf heeft benoemd als de ernstigste vluchtelingencrisis in de geschiedenis’.

Prosor viel ook de UNRWA aan, als een obstakel voor ‘wederzijds begrip tussen [joodse] Israeli’s en Palestijnen’, omdat UNRWA ‘aan empowerment van de Palestijnse vluchtelingen werkt, in plaats aan een oplossing van het probleem’.

Prosor kondigt aan dat hij ‘van plan is om zijn actieplan aan VN-organen te presenteren en te promoten.”

In juni heeft premier Benjamin Netanyahoe gevraagd om de ontmanteling van UNRWA, wat door analisten wordt gezien als een nieuw offensief tegen het agentschap en daarmee tegen de rechten van de Palestijnse vluchtelingen.

bron: Palestine Chronicle (Londen), 7 september 2017