Guilt by association

Weerwoord van het Nederlands Palestina Komitee in het NRC Handelsblad tegen de ongefundeerde beschuldiging van antisemitisme.

NRC Handelsblad van 29 december 2017

GUILT BY ASSOCIATION

Niet te onderbouwen

In de bespreking van The Holocaust,Israel and ‘the Jew’. Histories of Antisemitism in Postwar Dutch Society (8/12) beschuldigt recensent Maurice Swirc het Nederlands Palestina Komitee (NPK) ervan dat zijn (fundamentele) kritiek op de staat Israël eigenlijk een vermomde (verkapte) vorm van antisemitisme is. In zijn bespreking zal men echter vergeefs zoeken naar een voorbeeld waarmee die beschuldiging wordt onderbouwd. In het onderhavige boek zal dat niet anders zijn, want bewijzen zullen niet gevonden kunnen worden. Uw recensent moet het richting NPK hebben van guilt by association.

De discussie over antisemitisme (joden haten omdat zij joden zijn) en de politiek van de staat Israël (koloniaal, repressief, expansionistisch) wordt er niet mee gediend.

Robert Soeterik

voorzitter Nederlands Palestina Komitee