29 juli boekbespreking rondom Ramallah – meld je aan!

zomerse boekbespreking rondom Ramallah – meld je aan!


Op donderdagavond 29 juli houden we een zomerse boekbespreking rondom de stad Ramallah.
Met verhalen, beelden en ervaringen van bewoners en bezoekers. Ook als je nooit in Ramallah geweest bent, is het leuk om mee te doen en de sfeer virtueel te proeven. Dus doe mee!
We baseren ons op The Book of Ramallah, een bundel met 10 korte verhalen van gevestigde en jonge schrijvers die samen een beeld geven van de veelkleurigheid van de stad en haar inwoners. Humor, absurdisme, romantiek en spanning wisselen elkaar af.
Wil je meedoen maar kom je er niet aan toe de bundel te bestellen of alle verhalen te lezen? Laat het weten: marianne@podiumvoorpalestina.nl  Dan stuur ik je een kopie van de verhalen die in ieder geval in de bespreking aan bod komen.

 

Online reeks boekbesprekingen Palestijnse literatuur – nieuw en reprises


In een goede sfeer boeken bespreken waarbij verdieping en uitwisseling centraal staan. Zo zijn de boekbesprekingen tot nu toe te typeren. Uit de ervaringen blijkt dat een gezamenlijke bespreking veel toevoegt aan de persoonlijke leeservaring.
Je kunt nog steeds meedoen en je aanmelden voor een of meer besprekingen. Ze vinden online plaats van 19.30 tot 21.30 uur.

Bekijk de reeks en schrijf je in: 
 

The Book of Ramallah

Maya Abu Al-Hayat (red.)

donderdag 29 juli

Minor Detail

Adania Shibli

donderdag 2 september

Against the Loveless World

Susan Abulhawa

donderdag 23 september

De Zeemantel & andere verhalen

Nayrouz Qarmout

donderdag 28 oktober

Apeirogon

Colum McCann

donderdag 18 november

De Parijzenaar

Isabella Hammad

donderdag 16 december


Meld je hier aan voor één of meer besprekingen!

Korte toelichting bij de boeken:

The Book of Ramallah (29 juli)
Ook zo’n zin in een stedentrip? Bij gebrek aan echte reizen kunnen we steden ook via literatuur verkennen. De Engelse uitgeverij Comma Press heeft een indrukwekkende collectie bundels ‘Reading The City’ uitgebracht: stedentrips aan de hand van  korte verhalen. Nadat eerder al The Book of Gaza werd uitgebracht, is de laatste aanwinst in de serie The Book of Ramallah, een bundel met 10 korte verhalen van gevestigde en jonge schrijvers die een beeld geeft van de veelkleurigheid van de stad en haar inwoners. Humor, absurdisme, romantiek en spanning wisselen elkaar. Een aanrader als je de stad al eens bezocht hebt of veel zin hebt om dat te gaan doen. De bundel(s) kunnen direct bij de uitgever besteld worden.

Minor Detail (2 september)
Adania Shibli is in Nederland nog niet echt ontdekt maar haar werk is wel vertaald in het Engels. Shibli blinkt uit in korte verhalen en kleine, maar fijne romans. Haar werk kenmerkt zich door sfeer, gevoel, fijnzinnigheid en associatie, kleine gebaren met grote consequenties. Minor Detail is haar laatste roman, veel geprezen om de uitzonderlijke manier waarop vorm en inhoud in elkaar overgaan. Laat je verrassen door deze roman voor fijnproevers en deel je ervaringen tijdens de bespreking!
 

Against the Loveless World (23 september – REPRISE)

Susan Abulhawa is zonder twijfel de bekendste Palestijnse schrijver in Nederland. Haar romans Ochtend in Jenin en Het blauw tussen hemel en zee, zijn geliefd bij veel lezers. Vorig jaar kwam haar derde roman uit, nog niet vertaald in het Nederlands maar geschreven in toegankelijk Engels. In dit boek vertelt Abulhawa opnieuw het verhaal van een vrouwelijke hoofdpersoon, ditmaal opgegroeid in de Palestijnse gemeenschap in Koeweit. Na een aantal omzwervingen vestigt ze zich in Palestina en raakt betrokken bij de Tweede Intifada. Het verhaal is rauw, onthutsend maar ook sensitief en romantisch, zoals we Abulhawa kennen. In de bespreking kunnen we dit laatste boek met de vorige vergelijken en overeenkomsten en verschillen zien.
 

De Zeemantel & andere verhalen (7 oktober)

Deze bundel is het debuut van de Gazaanse schrijfster Nayrouz Qarmout. In sfeervolle schetsen geeft ze het alledaagse leven weer van Palestijnen in Gaza en op de Westbank, in verschillende, vaak bizarre omstandigheden. Qarmout besteedt bijzondere aandacht aan het lot van kinderen. Haar schrijfstijl is fris en licht en daardoor extra aansprekend. Tijdens de Close Reading Club in februari bespraken we al ‘Witte lelies’, tijdens deze bespreking zoomen we ook in op de andere verhalen.
 

Apeirogon (18 november – REPRISE)

Dit boek van de Iers-Amerikaanse schrijver Colum McCann kiest een vernieuwende literaire vorm om alle mogelijke kanten van het conflict in Israël/Palestina te belichten. Aan de hand van het verhaal van twee vaders die hun dochters verloren, worden we meegevoerd in historie, geografie en actualiteit van dit betwiste gebied. Het boek van McCann heeft veel losgemaakt: lof en kritiek. In de bespreking zullen we leeservaringen uitwisselen en ingaan op de discussie.

De Parijzenaar (16 december – REPRISE)
In De Parijzenaar vertelt de jonge schrijfster Isabella Hammad het verhaal van haar overgrootvader Midhat die opgroeide in Nablus aan het begin van de 20e eeuw. Zoals de titel al suggereert verbleef Midhat enige tijd in Parijs om terug te keren naar zijn geboorteplaats en familie. Het boek staat in de traditie van 19e eeuwse historische romans en coming of age literatuur maar heeft ook moderne kenmerken en geeft een geweldig tijdsbeeld van Nablus zo’n 100 jaar geleden, een periode die in Nederland nauwelijks bekend is.

Meld je hier aan voor één of meer besprekingen!


Samen film kijken of poëzie lezen

Het mag weer: activiteiten organiseren en bij elkaar komen. Podium voor Palestina is inzetbaar voor een filmvertoning of een literaire bijeenkomst (poëzie of kort verhaal). Bij iemand thuis, in een buurthuis of andere gelegenheid. In overleg kiezen we een film of een literair programma en plannen we een datum. Kijk ook op de website voor voorbeelden van films en literatuur.
 

Reacties op deze Nieuwsbrief? Stuur een berichtje naar marianne@podiumvoorpalestina.nl